Božinović: Sustav civilne zaštite reagirao u iznimno kratkom roku

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je u ponedjeljak da je sustav civilne zaštite reagirao u iznimno kratkom roku u saniranju posljedica potresa.

”Analizirajući brzinu odgovora na krizu i aktivaciju sustava, možemo zaključiti da je sustav reagirao u iznimno kratkom roku, a odmah se pristupilo spašavanju života, izvlačenju iz ruševina, pružanju medicinske pomoći i evakuacije stanovništva”, rekao je Božinović.

Na sjednici Vlade je istaknuo i da su već isti dan kada je potres zatresao Banovinu na teren izašli statičari Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo koji su započeli s procjenom oštećenja objekata.

U organizaciji Civilne zaštite, dodao je, uspostavljena je baza operacije u Petrinji te je sa svim operativnim snagama sustava civilne zaštite izvršena sektorizacija pogođenog područja.



U sektorima su uspostavljena zapovjedništva koja su preuzela aktivnosti u svojim zonama odgovornosti te danonoćno uklanjanju građevinski materijal, postavljaju stambene kontejnere, mobilne kućice i šatorska naselja, izvijestio je Božinović.

Naveo je i da Civilna zaštita zbrinjava i opskrbljuje stanovništvo hranom i vodom te ostalim potrepštinama. Na teren je izašao i maksimalni broj policajaca radi osiguranja javnog reda i mira te sprečavanja počinjenja kaznenih djela, dodao je.

Potvrđen angažman sastavnica civilne zaštite i domovinske sigurnosti

“Aktivnosti je bilo mnoštvo što potvrđuju sve djelatnosti i angažman sastavnica sustava civilne zaštite i domovinske sigurnosti”, naglasio je Božinović.

Precizirao je da je angažirano 100 pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite. Njihove ključne aktivnosti su upravljanje bazom operacije u Petrinji, sanacija krovišta, spuštanje i rušenje dimnjaka, evakuacija ljudi, postavljanje 50 mobilnih kontejnera i mobilnih kućica i distribucija kreveta na mjestima zbrinjavanja na 30 lokacija.

Božinović je kazao da su postavljeni šatori za potrebe distribucije humanitarne pomoći i hrane u Petrinji. Dronovima se snimaju područje Gline radi mapiranja i potreba građevinskih inženjera, obavljeno je i geodetsko snimanje Petrinje za potrebe katastra u radijusu od pet kilometara.

Bespilotnim letjelicama izviđaju se i snimaju oštećene građevine radi izrade izvida statičke stabilnosti. Uz to, uklanjaju se i strvine u štalama, prije svega na području Petrinje, a u cilju prilaza veterinarskih službi na lokacije, dodao je.

Pod ruševinama spašeno oko 30 osoba

Ukupno je, kaže, angažirano 800 vatrogasaca i 220 vozila. Vatrogasci su zaprimili preko 5000 dojava, a odradili su više od 2500 intervencija, dok je ispod ruševina spašeno oko 30 osoba.

Najčešće aktivnosti su bile pretraživanje prostora, uklanjanje opasnih građevinskih dijelova, čišćenje kolnika, dostava potrepština i prijevoz vode, iznio je Božinović brojke vatrogasnih snaga na pogođenom području.

Rekao je i da je HGSS angažirao 450 pripadnika čiji su potražni psi locirali šest zatrpanih osoba. Uz to, HGSS uklanja dimnjake, dostavlja hranu, vodu, lijekove, cerade i najlone za pokrivanje krovova.

Pripadnici HGSS-a, dodao je Božinović, obišli su oko 200 sela gdje su sanirali ozljede, zbrinjavali ozlijeđene i prevozili ih do bolnica. Sudjelovali su i u rušenju crkvenog tornja u Mošćenici koji je prijetio padom na glavnu prometnicu Sisak-Petrinja.

Mapirali su pogođeno područje pomoću osam dronova, a oformili su i šator s medicinskim potrepštinama i medicinskim timom.

Hrvatski Crveni križ (HCK) angažirao je ukupno 350 pripadnika na prihvatu, podjeli i distribuciji humanitarne pomoći na terenu, a obavljeno je 450 prijevoza pomoći prema 360 zaselaka.

Crveni križ podijelio 120 tona hrane i 150 tisuća litara vode

HCK je dijelio hranu operativnim snagama na terenu, a pružao je i psihosocijalnu podršku stanovništvu pogođenom potresom, izvijestio je Božinović, precizirajući da je HCK podijelio 120 tona hrane i 150 tisuća litara vode.

“Na terenu je angažirano 200 pripadnika policije. Zgrada PU sisačko-moslavačke je oštećena i neupotrebljiva je od potresa 28. prosinca, ali je unatoč tome su sve policijske snage poduzele mjere i radnje koje je bilo potrebno poduzeti”, istaknuo je.

U posljedicama potresa, naveo je, izravnu štetu je pretrpjelo 86 policijskih službenika PU sisačko-moslavačke, ali su se svi do jednoga stavili na raspolaganje.

Božinović je kazao da je 200 pripadnika domicilne policijske uprave – uz pomoć antiterorističke jedinice Lučko, interventne jedinice policije, kriminalističke policije te mobilne jedinice prometne policije – kroz oformljeni policijski stožer osiguralo povoljno stanje sigurnosti i protočnost prometa te pratnju humanitarne pomoći i neometano odvijanje prometa na graničnim prijelazima.

Kriminalistička policija je na mjestima stradavanja u Petrinji, Majskim Poljanama i Žažini obavile očevide, a sve snage su aktivno uključene u obilaske i prevencije kaznenih djela i prekršaja, dodao je.

Policija nije zabilježila razbojništva i otimanje imovine

“Policija je na potresom pogođenim područjima evidentirala manji broj kaznenih djela, a nije evidentirala niti jedno kazneno djelo koje bi bilo vezano uz razbojništva, otimanja imovine, presretanja vozača ili slično”, naglasio je Božinović.

Istaknuo je i da su zapečaćeni objekti u kojima se provode gotovinske transakcije i pod nadzorom su policije, a u odnosu na zaprimljene dojave o mogućim prijevarama putem interneta vezanih za prikupljanje donacija provodi se kriminalističko istraživanje.

Božinović je izvijestio i da je Hitna pomoć angažirala 65 timova koji su obavili 810 intervencija i 400 sanitetskih prijevoza. Uspostavljen je i automatski sustav praćenja stanja na terenu u realnom vremenu te se znaju položaji svih inženjera i objekata na kojima oni rade.

Govoreći o organiziranom smještaju, Božinović je rekao da je u petrinjskoj vojarni smješteno 406 osoba, dok su u Sisku smještene 273 osobe. Smještaj za 820 osoba je organiziran i u školskoj dvorani u Galgovu, Drvnom centru u Glini te termama u Topuskom.

Na poziv za međunarodna pomoć odazvalo se 14 država članica EU (Slovenija, Grčka, Italija, Mađarska, Austrija, Slovačka, Češka, Rumunjska, Bugarska, Švedska, Litva, Francuska, Portugal i Njemačka) te Turska. Bilateralnim putem pomoć su ponudile Španjolska, Švicarska, Sjeverna Makedonija, Koreja, Bosna i Hercegovina te Finska.

Božinović je precizirao da je iz tih zemalja dosad dostavljen 101 kontejner za stanovanje, 980 zimskih šatora, 4770 sklopivih kreveta, 2870 vreća za spavanje, 550 grijalica, 51 peć na drva i baloni te tornjevi za osvjetljenje.

Neće se stati sve dok ijedan stanovnik ne bude zbrinut

Dodao je i da je Ravnateljstvo civilne zaštite otvorilo i posebnu e-mail adresu [email protected] za prijem ponuda za donaciju opreme, mehanizacije i građevinskog materijala te pružanja usluga. Dosad je zaprimljeno 470 ponuda, od čega njih 133 za smještaj i 40 za volontiranje.

”Možemo konstatirati da je učinjeno puno, ali da je ispred nas još dosta posla. Neće se stati sve dok ijedan stanovnik pogođen potresom ne bude zbrinut”, zaključio je Božinović.

Komentari