Božinović: Split je siguran grad, policija će jamčiti sigurnost građana

Cropix

Povodom trostrukog ubojstva koje se prošle subote dogodilo u središtu Splita ministar unutarnjih poslova Davor Božinović održao je konferenciju za novinare u zgradi Policijske uprave splitsko-dalmatinske nakon sastanka s načelnikom.

Ministar je na početku konferencije rekao kako u Hrvatskoj nema problema sa sigurnošću na ulicama jer postoji represivni sustav koji se s tim nosi. Dodao je kako je Split siguran grad te da je policija djelovala vrlo profesionalno te u nepunih tri sata otkrila počinitelja. “Prošle godine je kroz Split i zračnu luku prošlo 10 milijuna ljudi”, rekao je.

Na pitanje o automatskom oružju iz kojeg je pucao Filip Zavadlav, ministar je rekao da se još istražuje kako je došao do puške te da se provode vještačenja. Odgovorio je i na pitanje novinara o sigurnosti oca i brata, koji je napadnut: “Policija je u suradnji s drugim institucijama poduzela određene mjere. Nećemo ništa prepustiti slučaju. Puno je lakše policiji raditi svoj posao kad druga strana surađuje”, rekao je Božinović.

‘Nitko ne treba preuzimati posao onih koji su zaduženi za sigurnost građana’

Upitan je i o broju policajaca koji će biti na najavljenom prosvjedu podrške Filipu Zavadlavu. Rekao je kako još ne zna točan broj, ali i da će policija jamčiti sigurnost građana. Dodao je kako potpora zločinu nije dobra. “Nema razloga da se bilo tko se nađe pozvanim da preuzima posao onih koji su zaduženi za sigurnost građana. Nema potrebe za tim jer je policija visoko profesionalna u svakom trenutku”, rekao je.



Novinari su ga pitali i za uhićenja u Zagrebu vezana za iznudu, a u koju su umiješani specijalac i bivši policajac. Božinović je rekao kako je istraživanje u rukama krim-policije i da je siguran kako će oni brzo riješiti slučaj. “Prošle godine su interne službe procesuirale 418 pojedinaca koji su osumnjičeni da su teže povrijedili službenu dužnost. Mogu vam reći i to da je njih 69 kazneno prijavljeno, ili 68, a 69 ih je već udaljeno iz službe, što je još jedan pokazatelj da u Ministarstvu nemamo nikakve tolerancije prema protupravnom ponašanju unutar vlastitog sustava”, rekao je Božinović.

Komentari