BOŽINOVIĆ: Predsjednik ne može blokirati ulazak u schengen, a BiH nam je vječna tema i ova vlada intenzivno radi na tome

Foto: Daniel Kasap/ POOL / HINA

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović osvrnuo se na pridruživanje Finske i Švedske NATO savezu. Istaknuo je da te dvije države nisu preko noći donijele odluku o članstvu u savezu.

“Finska i Švedska desetljećima, stoljećima gaje politiku neutralnosti. To su zemlje razvijene demokracije čija javnost je u ovih nekoliko mjeseci promijenila mišljenje o tome trebaju li Švedska i Finska postati članicama NATO-a. Odluka nije donesena preko noći. Ta odluka nije hir, to je njihova procjena da su u toj mjeri ugroženi, svjesni kakvu će to reakciju izazvati u Rusiji, ali su procijenili da nemaju drugih opcija. To je borba između slobode i demokracije i agresivne politike koja otima tuđe teritorije”, komentirao je Božinović.

“Europske zemlje se naoružavaju jer su svjesne opasnosti”

Božinović se osvrnuo na predsjednika Zorana Milanovića i njegove izjave da će blokirati ulazak Finske i Švedske u NATO dok se ne riješi pitanje izbornog zakona BiH.



“Predsjednik ne može blokirati ulazak u schengen. Koliko znam, nijedna država članica NATO-a ili članica EU-a ne vidi da ta odluka Švedske i Finske nije utemeljena na realnim osnovama. Što se tiče BiH, to nam je vječna tema i ova vlada intenzivno radi na tome”, kazao je ministar.

Božinović kaže da možda nismo u svakom trenutku svjesni koliko je situacija ozbiljna i da se europske zemlje naoružavaju jer su “svjesne opasnosti pred nama”, prenosi Index.

“Ovo je, kad gledamo na međunarodnoj sceni, daleko veći izazov nego ’90. i ’91. godine. Ja znam da ministarstvo obrane već ima neko vrijeme na dnevnom redu i izmjene Zakona o obrani”, rekao je.

Komentari