Božinović: Pravosudna policija mjerodavna za izlaske iz zgrade suda

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u četvrtak je, u vezi s posebnim tretmanom gradonačelnika Bandića pri izlasku iz zgrade suda, podsjetio da je pravosudna policija pod ingerencijom Ministarstva pravosuđa, te da on o tome ništa ne zna niti je adresa na koju bi to pitanje trebalo biti upućeno.

“Uz policiju postoji i pravosudna policija. Pravosudna je policija pod ingerencijom Ministarstva pravosuđa tako da ja niti znam o tome išta, niti sam adresa kojoj bi to pitanje trebalo biti upućeno”, odgovorio je Božinović upitan kako je policija dopustila zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i suoptuženom Petru Pripuzu  da napuštanjem  zgrade zagrebačkog Županijskog  suda na stražnja vrata izbjegnu novinare.

Ministar Božinović to je novinarima rekao nakon susreta s njemačkim ministrom unutarnjih poslova Horstom Seehoferom u Zagrebu.

Inače, predsjednik zagrebačkog Županijskog  suda Ivan Turudić, izjavio je za Novu TV da o tom postupku pravosudne policije nije bio izviješten, niti je za takvo postupanje traženo odobrenje Županijskog suda.



“Za pretpostaviti je da je tu odluku donijela Pravosudna policija iz sigurnosnih razloga. Smatram da sam o navedenom trebao biti izvješten kao predsjednik suda, a isto tako i sutkinja Rahela Valentić, kao predsjednica sudskog vijeća”, izjavio  je Turudić za Dnevnik Nove TV.

N1 doznaje da je zbog cijeloga slučaja Turudić zatražio hitno očitovanje Ministarstva pravosuđa, nadležnog za pravosudnu policiju.

Iz Ministarstva pravosuđa, na upit Tportala,  odgovorili su da oni stoje iza toga, odnosno da je Služba osiguranja pravosudnih tijela donijela odluku o provedbi pojačanih sigurnosnih mjera zbog velikog interesa za predmetni postupak na Županijskom sudu u Zagrebu.

Na pitanje zašto je donesena odluka o pojačanju sigurnosnih mjera s obzirom na to da poslije završetka ročišta nije bilo okupljenih građana, nisu odgovorili. Bez odgovora je ostalo i pitanje jesu li i u kojim slučajevima ranije poduzimali takve mjere na sudu.

Komentari