BOŽINOVIĆ: Pozicija Hrvatske je vrlo jasna i pokazalo se i u ovoj krizi da smo mi bili među prvim zemljama koje su reagirale

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović gostovao je u emisiji Hrvatskoga radija “A sada Vlada”, prenosi HRT.

– Po svemu što vidimo i čujemo, teško je očekivati da će se Rusija u ovom trenutku zaustaviti, po svemu što pratimo, oni pokreću veću eskalaciju poput napada na Kijevi, Harkiv, Mariupolju. Pregovori će se održati, ali nisam optimist da će to donijeti nešto, nažalost. Situacija na terenu je sve, samo ne dobra, ističe ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Dodaje da je demokratski svijet uveo vrlo ozbiljne sankcije Rusiji.

– One će sigurno imati dugoročne posljedice, no na kratak rok, sigurno da oni koji su pripremali invaziju na teritorij suverene države, sigurno su s time kalkulirali. Ipak, mislim da nisu računali na takav unisoni stav zapada, očekivali su da će se podijeliti, no to se nije dogodilo. Europa odavna nije govorila jednim glasom kako govori u ovoj krizi.



Što se tiče Vlade, pozicija je jasna od prvog dana, ističe Božinović.

– Jedan od prvih posjeta Andreja Plenkovića bio je upravo Ukrajini. To je samo jedan znak poznavanja situacije, važnosti Ukrajine i za europsku arhitekturu i za naše bilateralne odnose. Tu je sada i humanitarna pomoć, perspektiva naših odnosa je odlična. Jednom kada ovaj rat dođe svom kraju, a svaki rat prije ili kasnije dođe svom kraju, tu je pozicija Hrvatske vrlo jasna. Pokazala se i u ovoj krizi, mi smo bili među prvim zemljama koje su reagirale.

O statusu Ukrajine kao kandidatkinje za ulazak za EU, Božinović kaže da oni podržavaju europski put Ukrajine.

– Ukrajina vidi gdje je perspektiva za njih i za njihov narod. No, prije nego se to dogodi, mi prolazimo jednu tešku situaciju, a oni prolaze jednu kalvariju.

Komentari