Božinović: Postoji mogućnost određenih popuštanja, ali sigurno nećemo sve otvoriti 1. ožujka

Davor Božinović/Robert Anic/PIXSELL

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je popuštanje mjera rekavši kako su ovaj tjedan počeli razgovori. 

“Ključni razgovori na razini Vlade odvijat će se sredinom tjedna. Sve je na epidemiološkoj situaciji, koja je unatoč određenim povećanjima dobra. Hrvatska je u samom vrhu zemalja kad govorimo o niskom broju incidencije u odnosu na 100.000”, rekao je na konferenciji Stožera dodavši da to govori o povoljnoj epidemiološkoj situaciji, prenosi N1. 

Dodao je kako će nastaviti pratiti sve što se događa i u Hrvatskoj i oko Hrvatske i u tom smislu će razgovarati i s resornim ministrima.

“Nama je cilj isti. Cilj nam je da se što više toga normalizira u našim životima, da se pokrene što više ekonomskih aktivnosti. Sigurno da ni 1. 3. nećemo otvoriti sve, kao što je to bilo prije epidemije, ali mislim da ukoliko se ovakvi trendovi nastave razvijati, ono što jesmo najavljivali, a to je mogućnost određenih popuštanja sigurno da postoji. Ja tu ne bih htio biti konkretniji”, navodi.



Dodao je da će se na sastancima dogovoriti konkretni detalji.

“Sad smo pred prvom godišnjicom pojave korone u Hrvatskoj, ovo je trenutak kad bismo trebali postići novo, obnovljeno razumijevanje u ovoj pandemiji koja nas je zadesila, razumijevanje između različitih društvenih skupina, mlađih i starijih, svi smo mi pogođeni epidemijom na razne načine i svi trpe. Mislim da bi se solidarnost o kojoj govorimo od prvog dana trebala sve više orijentirati da postanemo svjesni rizika i problema koje epidemija donosi pojedinim dijelovima stanovništva i to ne samo nekima nego svima”, poručuje.

Dodaje kako od početka govore da su najugroženiji stariji i kronični bolesnici, ali oni sigurno nisu prvi koji traže da se mjere popuste.

“A kad se mjere popuste, oni su najugroženiji. Svatko bi morao vidjeti što može učiniti da zaštitimo one koji su najugroženiji, da svi vode računa u pridržavanju mjera i da inzistiraju od svih koji im dođu u blizini, pogotovo od mlađih, da drže distancu i nose masku…”.

Komentari