Božinović poručuje: Hrvatska ima najmanje stroge mjere u EU, policija i inspektori provodit će zakon

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović govorio je o popuštanju mjera na konferenciji Stožera. 

“Zbog čega smo oprezno zadovoljni je povoljnija epidemiološka slika. Hrvatska sad stoji među zemljama EU s ponajboljim brojkama, a istovremeno imamo mjere koje su manje stroge od svih ostalih država članica EU. Kad pogledate usporedbu mjera na snazi u državama članica EU, epidemija traje i ne možemo odustati od svih mjera. Važna je postupnost mjera. Od toga ne možemo i nećemo odustati. Teško je svima koji ne mogu raditi i to nije samovolja hrvatskog Stožera. Diljem svijeta su zatvoreni kafići, a motiv zatvaranja je samo usporavanje širenja infekcije”, poručio je, prenosi N1.

Dodao je da ako pokazatelji budu dobri i ako se brojevi budu spuštali, sigurno neće biti neskloni reagiranju “jer ta naša sklonost da se postigne balans između svega s naglaskom na zaštiti zdravlja, dovela nas je na poziciju po kojoj Hrvatska ima najmanje stroge mjere u EU”.

Za prodaju ‘kave za van’ navodi kako je to zasad procijenjeno kao visokorizičan potez.  “Ugostiteljski objekti su mjesta gdje se ljudi ipak zadržavaju, a ne samo da bi nešto pokupili i otišli”.



‘Znam da će policija i inspektori provoditi zakon’

Komentirao je i otvaranje teretane u Zagrebu rekavši kako nema točne podatke o tome koliko je vlasnika odlučilo otvoriti svoje objekte i koliko je bilo postupanja policije.

“Znam da će policija i inspektori provoditi zakon. Kad bi svatko za sebe odlučivao o otvaranju i mjerama, onda ne bi bilo potrebe za specijalizacijama poput epidemiologa ili imunologa… Hrvatska po svim parametrima ima najmanje stroge mjere u EU. Ako zadržimo ovaj trend, razgovarat ćemo o daljnjim korekcijama”, istaknuo je.

Demantirao je informacije da se kafići i teretane neće otvarati do 1. svibnja.

“Ne treba stvarati teorije unaprijed. To je netočno. Neka brojke nastave padati, ali ne možemo ništa reći unaprijed. Irska je u dva tjedna od epidemiološki najbolje države postala najgora. Zato molimo da budete oprezni. Ne treba tražiti skrivene poruke iza onoga što govorimo”.

Komentari