BOŽINOVIĆ: Ovo je veliki uspjeh Vlade, a Hrvatska je morala proći put koji nije morala proći niti jedna druga članica koja je ušla u Schengen

Tom Dubravec / CROPIX

Hrvatska će, sada je već gotovo sasvim sigurno, s prvim danom iduće godine uvesti euro i ući u Schengen.

Naime, Vijeće Europske unije, kojim trenutačno predsjeda Francuska, započelo je proceduru donošenja odluke o pristupanju Hrvatske schengenskoj bezgraničnoj zoni s 1. siječnja 2023.

Nacrt odluke poslan je u Europski parlament, nakon čega se vraća na konačno odlučivanje zemljama članicama, što se očekuje najesen, za vrijeme češkog predsjedanja Unijom.

Prema prijedlogu, od 1. siječnja ukinule bi se granične kontrole na kopnenim i pomorskim hrvatskim granicama sa zemljama šengenskog prostora, a od 26. ožujka sljedeće godine i u zračnim lukama.



Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nalazi se u Washingtonu iz kojega je za HRT komentirao odluku Vijeća EU-a.

– Apsolutno sam zadovoljan, ovo je veliki uspjeh Vlade, koja je to stavila i u program pred zadnje izbore. Hrvatska je morala proći put koji nije morala proći niti jedna druga članica koja je ušla u Schengen, rekao je.

“Nema otkaza za pripadnike granične policije”

– Postupak evaluacija je startao 2016. godine, tek smo tada u osam poglavlja dobivali kriterije. Ukupno 281 mjerilo koje smo morali ispuniti. Ovo je odlična vijest za naše građane te naravno za gospodarstvo i turizam. Međutim, proces još uvijek traje.

Odbacio je teze da će doći do otkaza za granične policajce.

– Doći će do preustroja kada ćemo ukidati granične kontrole, međutim uvijek će ostati poslovi za graničnu policiju, vezano za kontrolu prometa i ljudi, recimo to tako, dublje u teritoriju. Napravit ćemo novo ustrojstvo policije, to smo najavili prije par mjeseci. Donijet ćemo funkcionalniji preustroj koji će odgovarati Hrvatskoj kao članici Schengena. Otkazi nisu tema, ističe.

Komentari