Božinović: Osnovno je da se zadrže tokovi za dostavu roba, na tome smo vrlo intenzivno radili

Damjan Tadic / CROPIX

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je kazao da je od subote kada je otvorena granica za kamionski promet u Hrvatsku ušlo osam opskrbnih konvoja, a deveti se formira na slovenskoj granici, ističući da je osnovno zadržati tokove za dostavu roba.

“Osnovno je da se zadrže tokovi za dostavu roba. Na tome smo vrlo intenzivno radili. Mogu reći da taj posao, što se tiče kamionskog prometa tereta, osnovnih roba, lijekova, prehrane funkcionira na način da smo uspostavili već devet konvoja”, kazao je Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera.

Pojasnio je da je sedam konvoja već prošlo iz Hrvatske prema Srbiji. Jedan je, pod policijskom pratnjom, u Novskoj gdje su postavljeni kemijski toaleti, a vozači se tamo, pod policijskim nadzorom, mogu odmoriti i nadopuni gorivo.

“Deveti konvoj se upravo formira na slovenskoj granici”, kazao je Božinović koji je razgovarao s ministrima iz Srbije i Crne Gore koji su zadovoljni kako je “ta linija organizirana”.



Crnogorski ministar unutarnjih poslova Duško Marković na svom je twitter profilu objavio zahvalu hrvatskoj Vladi i potpredsjedniku Božinoviću “na brzoj reakciji i omogućavanju prolaza crnogorskih vozača i vozila ka Crnoj Gori”.

Božinović je kazao da će o problemima opskrbe razgovarati i na razini ministara unutarnjih poslova i ministara zdravstva država članica EU putem video konferencije u 11 sati.

“Možemo reći da smo i tu postavili standarde operativnosti u ključnim djelatnostima koji će siguran sam biti uspostavljeni i na razini EU. Dakle s jedne strane se mora osigurati proizvodnja, a s druge strane dovoljna opremljenost svim potrebnim materijalima”, rekao je Božinović.

Podsjetio je da je Komisija zabranila izvoz određenih medicinskih potrepština poput zaštitnih maski i repiratora izvan granica EU kako bi se cirkulacija održala unutar zemalja članica, s obzirom da su neke države već donijele zasebne nacionalne odluke “pa se to moralo promijeniti”.

POTVRĐENO SEDAM NOVIH SLUČAJEVA U HRVATSKOJ Beroš: Ušli smo u treću fazu; Capak: Zagreb neće u karantenu

Komentari