Božinović: Očekujem ukidanje viza za Ameriku u roku od godinu dana

Tom Dubravec / CROPIX

Ministar unutarnjih poslova već je jučer najavio skoro ukidanje viza Hrvatima za Ameriku. On trenutno boravi u Washingtonu iz kojega je poručio da ukidanje viza očekuje u roku od godine dana.

“Ovo nisu klasični pregovori, dakle i jedna i druga strana imaju ovdje zajednički cilj, a to je da hrvatski građani putuju u Ameriku bez viza. Hrvati sigurno ne predstavljaju sigurnosni rizik.

Ono što nam preostaje je to da se spusti razina odbijenih viza ispod tri posto. U ovoj smo godini spustili odbijene vize za dva posto. Bilo je 6 posto, a sada je oko 4, tako da napredujemo”, kazao je za HRT-ov središnji Dnevnik Davor Božinović dodajući kako to očekuje u roku od godine dana.

On je jučer u razgovoru za Hinu podsjetio na primjer Poljske koja je, kako je rekao, godinama ulagala velike napore za ukidanje viza i ispunila svoj cilj. Istovremeno, dodao je, Hrvatska se tim pitanjem sustavno bavi nepune dvije godine.



“Mi smo od mog posjeta početkom 2018. u ovih nepune dvije godine ostvarili veliki napredak. Odgovorili smo na upitnik od 236 pitanja, a detaljne odgovore američkoj strane dostavili u svibnju ove godine. Američka strana je na to odgovorila preporukama koje uključuju dovršetak implementacije Sporazuma o prevenciji borbe protiv ozbiljnih kaznenih djela koji smo također zaključili tijekom posjeta 2018.”, ustvrdio je Božinović.

Komentari