Božinović o novim osobnim iskaznicama: Već je zaprimljeno oko dvije i pol tisuće zahtjeva, služit će i kao zdravstvene

U Hrvatskoj i drugima članicama Europske unije počinje izdavanje nove, druge  generacije elektroničkih osobnih iskaznica. 

“Od jutros je zaprimljeno oko dvije i pol tisuće zahtjeva građana za novom iskaznicom što je, rekao bih, vrlo optimističan broj”, rekao je ministar Davor Božinović na predstavljanju novih osobnih iskaznica.

Dodao je da je riječ o kompleksnom poslu koji je na razini Eropske unije trajao otprilike dvije godine.

Povećana sigurnost

“Uredbom se izjednačavaju parametri osobnih u Hrvatskoj s parametrima osobnih u drugim članicama Unije. Povećali smo i sigurnost osobnih, ugradnjom biometrijskih karakteristika može se nedvojbeno uvrditi identitet. Građanima se omogućava sloboda kretanja. Omogućava se pristup raznim digitalnim uslugama, ne samo portalu e-građani”, objasnio je.



Rekao je i kako će zbog čipa s biometrijskim identifikatorima biti znatno otežana krađa identiteta.

“Osobna se izjednačava s putovnicom u kojoj su već sadržani ti elementi. To znači da će građani brže prelaziti granice”.

Svi građani koji u ovom trenutku posjeduju važeće osobne iskaznice ne moraju podnositi zahtjev za izradu nove, istaknuo je.

Služit će i kao zdravstvene

“Imaju funkcionalnost i zdravstvene iskaznice, integriran je i matični broj osiguranika”, rekao je.

Najavljeno je kako će nove osobne služiti i kao zdravstvene, da će se moći koristiti i na mobitelima putem aplikacije e-osobna. Građani bi njima trebali moći brže i jednostavnije prelaziti granicu i potpisivati razne dokumente putem otiska prsta.

Nove će e-osobne sadržavati i beskontaktni čip s biometrijskim identifikatorima nositelja osobne iskaznice, odnosno fotografiju lica i dva otiska prstiju u digitalnom formatu.

Besplatno za djecu

“Središnji državni ured za demografiju i mlade omogućit će sredstvima da svi mlađi od 18 godina dobiju prvo vađenje, redovno vađenje osobne iskaznice, a za koje su zahtjevi podneseni na današnji dan, budu bez naknade za roditelje i skrbnike”, objasnila je državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić.

Komentari