Božinović o Afganistanu: Europa mora aktivno raditi da se ne dogodi novi migrantski val

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas je dao izjavu za medije prilikom održavanja sastanka ministara zbog aktualne izbjegličke krize koja se dogodila zbog talibanskog preuzimanja vlasti u Afganistanu.

Problem i zbog Bjelorusije

Božinović je, osim one afganistanske, komentirao i aktualnu izbjegličku krizu koja se događa zbog autoritarnog režima Aleksandra Lukašenka u Bjelorusiji, a evo što je Božinović rekao o tome:

“Jučer je bio izvanredni sastank ministara unutarnjih poslova zbg situacije s migracijama iz Bjelorusije. EU je osudila ponašanje bjelorusih vlasti. Stali smo iza napora Litve koja je najviše izložena. Uputili smo humanitarnu pomoć. Politika Europe je sve više zaštita vanjskih granica EU.”

Situacija s Afganistanom

Ono što je građane posebno zanimalo bila je situacija oko izbjeglica iz Afganistana: “Razgovarali smo o situaciji u Afganistanu. Prije nekoliko dana bio je ministarski sastanak na razini šefova diplomacija, jučer su o tome razgovarali ministri unutarnjh i zaključak je da se za situciju treba pripremiti brzo, već iduću tjedan da imamo sastanak koji će rezultirati konkretnim zaključcima kad je u pitanju kriza u Afganistanu.”



“Jučer smo zagovarali i postignuto je razumijevanje da se ne smije ponoviti situacija iz 2015. kad je veliki izbjeglički val došao na granice europskih zemalja jer to jednostavno nije rješenje.

Potom je istaknuo: “Ovo je složena situacija, svi smo se angažirali oko preseljenja naših građana, oni su, njih 26 je došlo u Hrvatsku. Također, Hrvatska ima želju preseliti dio, nekih 20 osoba koje su radile za europske institucije i taj proces je u tijeku. ”

“Izazovi će se rješavati iz dana u dan, no ne smijemo izgubiti širu sliku onoga što se može dogoditi i na čemu Europa mora aktivno raditi da se ne dogodi – novi migrantski val, kanaliziranje prema krijumčarskim rutama”, piše N1.

Komentari