BOŽINOVIĆ: Nikakve pretenzije ne mogu proći, hrvatski teritorij je neupitan i u tom smislu nema nikakve dvojbe

Edvard Susak / POOL / HINA /

Nakon sastanka predstavnika parlamentarne većine potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović osvrnuo se na izjave mađarskog premijera Viktora Orbana i izjavio da “nikakve pretenzije ne mogu proći, bez obzira na neke verbalne poruke. Hrvatski teritorij je neupitan i u tom smislu nema nikakve dvojbe”, rekao je Božinović.

Odgovarajući na pitanje – je li Vlada RH bila previše popustljiva prema Mađarskoj, Božinović je kazao da je dobrosusjedstvo temelj odnosa.

– Mi ne možemo reći da Mađarska nije, pogotovo u procesu pristupanja hrvatske euroatlantskim integracijama bila zagovornik hrvatskog puta. Ja se sjećam kao veleposlanik pri NATO-u, da je mađarski veleposlanik bio osoba s kojom si mogao najviše odraditi. Ovo su neka pitanja koja nemaju veze s europskim vrijednostima. Reagiramo i reagirat ćemo, izjavio je Božinović.

Božinović je kazao i da je na sastanku vladajuće koalicije bilo govora o nedavnom posjetu premijera Ukrajini. Kazao je da je jedno od osnovnih načela teritorijalni integritet i suverenitet svake države te da se to odnosi i na Hrvatsku i na Ukrajinu.



Spomenuo je i da je premijer Andrej Plenković izvijestio o šestom paketu sankcija EU-a prema Rusiji.

– One predviđaju zabranu uvoza sirove nafte iz Rusije u roku šest mjeseci. Također, u tom kontekstu je danas razgovarao i s predsjednicom EK koja ga je izvijestila o tome da je upravo danas EK potvrdila pozitivnu preliminarnu ocjenu da joj se isplati 700 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava u okviru sredstava za oporavak i otpornost. To je potvrda brzog napretka u provedbi reformi, istaknuo je Božinović.

U subotu se svečano obilježava 100. godišnjica rođenja prvog predsjednika RH i osnivača HDZ-a Franje Tuđmana, a Božinović je istaknuo da ona sigurno neće proći bez članova obitelji Tuđman. Novinari su, naime, ukazali na činjenicu da je dio obitelji izrazio nezadovoljstvo organizacijom proslave.

– Preporučio bih da pričekate subotu. Ne želim ulaziti u obiteljske stvari, ali sigurno je da sve ono što obilježavamo neće proći bez članova obitelji Tuđman, rekao je.

Vezano za cijene goriva Božinović je kazao da o tome nije bilo riječi na sastanku vladajuće koalicije.

Komentari