Božinović: Nijedna odluka stožera nije bila politički motivirana

“Današnji broj od 265 novozaraženih je bez ekstremnih odstupanja na prethodne dane. To je i posljedica toga što je Hrvatska bila otvorena za turizam”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj konferenciji za medije. Upozorio je mlade na ponašanje te da se brinu za starije i bolesne.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak pozvao je mlade koji su bili u noćnim klubovima da izbjegavaju kontakt sa starijima kad se vrate doma.

“Klubovima smo uveli nekoliko mjera, i imamo vijesti s terena koje govore da je to dobro. No ima i toga da se mladi nakon klubova presele u kafiće i restorane, koji mogu raditi duže, što nije dobro”, rekao je Capak.

Upozorio da se pojedine svadbe zbog mjera sele i organiziraju u Hercegovini.

“Tamo su vjenčanja jeftinija u velikim salonima. To treba izbjegavati. Mislimo okupiti šefove lokalnih stožera i dogovoriti da oni lokalno donose mjere u dogovoru sa Stožerom u smislu ograničavanja rada nekih objekata i ograničavanja obiteljskih okupljanja”, izjavio je Capak.

On smatra da je napravljen dobar balans između mjera i turizma. Očekuje da će se sezona nastaviti još nekoliko tjedana. “Mjere su dobre i većina turista se osjeća sigurno”, istaknuo je Capak.

Novinare je zanimalo koliko je slučajeva zaraze povezano s blagdanom Velike Gospe i Alkom u Sinju.

“Iz lokalnog stožera mi je rečeno da na kontinentu ima dvoje zaraženih koji ne znaju gdje su se zarazili, a bili su na Alki”, rekao je Capak.

“Ne bi trebalo ići na maturalna putovanja i ne bi bilo dobro da djeca idu u školu opterećena činjenicom da su bili u rizičnim područjima”, rekao je Capak.

Dodao je da se s ministrom obrazovanja, Radovanom Fuchsom, razgovara o rješavanju situacije s uplaćivanjem predujma za maturalna putovanja, koje su neki roditelji već uplatili.

Komentirao je i održavanje maturalnih večeri.

“Maturalne večeri ne treba zabraniti, ali treba imati kontrolu i pratiti što se događa”, rekao je Capak.

Premijer Andrej Plenković rekao je da je odluka o turističkoj sezoni bila politička. Novinari su pitali Davora Božinovića koje je još politički motivirane odluke donosio Nacionalni stožer civilne zaštite.

“Nema takvih odluka. Turizam je važna grana u Hrvatskoj, no mi smo se otvorili na temelju znanstvenih podataka da virus u ljetno doba i nije toliko opasan, što se nama i reflektira kroz kliničku sliku oboljelih. To je bila epidemiološka procjena da je moguće otvoriti se. Kad danima imate niske brojeve i turizam kao glavnu gospodarsku granu, onda je to logično”, rekao je Božinović.

NACIONALNI STOŽER OBJAVIO Imamo 265 novih slučajeva zaraze, preminula jedna žena

Komentari