BOŽINOVIĆ: Neupitno je da je Hrvatska u Schengenu interes Europske unije

Admir Buljubasic / POOL / HINA

U HRT-ovoj emisiji “A sada Vlada” gostuje potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Strateški cilj Hrvatske nakon ulaska u NATO i EU jest ulazak u schengenski prostor.

– Hrvatska ne da je spremna za Schengen, ona je formalno spremna. Vijeće Europske unije potvrdilo je tu spremnost. Hrvatska je jedina država koja je prošla pregovore za Schengen o novom modelu, po novim evaluacijskim kriterijima. To je za nas bio jedan veliki izazov, istaknuo je na početku gostovanja u emisiji “A sada Vlada”.

Dodaje da se paralelno radilo i na zahtjevnom procesu ukidanja viza za SAD. Nakon toga su, kaže, stigli i drugi rezultati.



– Hrvatska policija je 24 sata dnevno povezana sada s FBI-jem, s Terrorist Screening centrom i Ministarstvom domovinske sigurnosti, to su sve elementi koji Hrvatsku postavlja u sam vrh policija s kojima SAD i EU mogu surađivati.

“Ključne zemlje shvatile su da je Hrvatska u Schengenu interes EU-a”

Špekulira se da bi Slovenija, koja ima neriješen teritorijalni spor, mogla blokirati pristup Hrvatske.

– Pozicija članstva vam može dopustiti da govorite stvari koje ne stoje. Hrvatska je kada govorimo o spremnosti, mi smo se prilagodili, ispunili kriterije. Glavni korisnik hrvatskog ulaska u Schengen bila bi Sloveniji.

– Jedno je politički nešto pričati, ali kada prebacimo temu na sigurnost, neupitno je da je Hrvatska u Schengenu interes Europske unije. To su najvažnije europske zemlje, uključujući predsjedavajuću Francusku, itekako dobro shvatile. Imati ovako spremnu državu na najduljoj vanjskoj granici EU-a, siguran sam da će svi pa i susjedi Slovenci to dobro razumijeti.

Osvrnuo se na današnju zajednički konferenciju ravnatelja policije jugoistočne Europe. Sudjeluje i glavni ravnatelj francuske policije.

– To je vrlo važna konferencija, što je i dio našeg strateškog partnerstva koje su potpisali Andrej Plenković i Emmanuel Macron potpisali. Dvije su ključne teme. Suradnja na polju civilne zaštite, a s druge strane je vrlo važna dimenzija, suradnje policija. Važno da EU, u ovom slučaju Francuska, pokazuje interes za sigurnost ovoga dijela Europe.

Komentari