Božinović: Naš pristup je bolji nego provoditi mjere koje mogu imati prizvuk represije

N1

Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović rekao je da konkretnih zaključaka o mjerama najesen još nema kao i da su turističke brojke veće nego što je itko očekivao.

“Promišljamo o svemu pa i o jeseni. Nema još konkretnih zaključaka, sve ovisi o zadnjem praćenju epidemiološke situacije”, rekao je Davor Božinović i dodao:

“Škola je izazov za sebe. Ministarstvo znanosti i obrazovanja će preuzeti glavnu ulogu u tome. Što se ostalog tiče, vidite da se od zemlje do zemlje donose odluke koje nailaze na različite reakcije i prihvaćanje. Mi smo donosili odluke koje su u tom trenutku bile optimalno rješenje i zato smo imali onakve rezultate u prvoj fazi koji su omogućili da se Hrvatska predstavi kao sigurna zemlja za turizam i svi rezultati, koje imamo ovog ljeta, o tome najbolje govore. Ako dođemo blizu neke odluke, pravovremeno ćemo najaviti.”

Istaknuo je da praksa pokazuje da smo na vanjskim prostorima zaštićeniji što se tiče širenja koronavirusa, pogotovo ako se ljudi pridržavaju mjera, pa o obaveznom nošenju maski na otvorenim prostorima najesen nije htio prejudicirati.



Također, iako se dio svadbi pokazao kao žarište zaraze, odluke će se donositi lokalno: “Činjenica je da su se i svadbe pokazale kao mjesto gdje unatoč epidemiološkim okvirima uzvanici se opuste i onda to može izazvati žarište, ali mislim da je ovaj pristup dobar. To je bolje nego provoditi mjere koje mogu imati prizvuk represije. Svakome bi trebalo biti u interesu sačuvati vlastito zdravlje kao i zdravlje najbližih, a ako postignemo dovoljnu razinu socijalne odgovornosti i solidarnosti, svima će biti lakše i prebrodit ćemo ovo bez velikih mjera i restrikcija.”

Cilj je da sve funkcionira što normalnije, istaknuo je Božinović, no nije htio prejudicirati olduku o otvaranju škola.

Komentirajući odluku Austrije da Hrvatsku stavi na crvenu listu zemalja, Božinović je rekao da su u stalnoj komunikaciji, no odluka je njihova:

“Situacija s brojem oboljelih nije ista u svim dijelovima Hrvatske. Oni to znaju, a hoće li to uvažiti, to je na njima, to je suverena odluka. Od početka sezone suočeni smo s oprečnim interesima onih zemalja iz koje turisti dolaze. Nije to isti interes, svatko pokušava određenim mjerama demotivirati svoje građane da troše novce izvan granica. Naš interes je drugo, mislim da smo ovo ljeto postigli balans u kojem je Hrvatska primila veći broj turista nego je itko očekivao.”

Na kraju je naglasio da čak ima više požara na otvorenom nego prošlo ljeto, no vjerojatno zbog epidemiološke situacije o tome se toliko ne izvješćuje, piše N1.

Komentari