Božinović nakon sastanka: Ako je žarište u nekom dijelu Zagreba, donosit ćemo mjere usmjerene lokalno

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Nakon današnjeg sastanka u Vladi zbog velikog porasta novozaraženih u posljednja 24 sata, članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite sastali su se sa stožerom Grada Zagreba, budući da je danas najviše novih slučajeva bilo upravo u Zagrebu – 126 pozitivnih od 1386 testiranih osoba.

Nakon završetka sastanka, šef Nacionalnog stožera Davor Božinović rekao je kako se poduzima sve kako bi se organizacijski prilagodili izazovima.

Kazao je kako je stožer Grada Zagreba specifičan jer je nadležan za najveći grad u zemlji.

“S obzirom na brojke koje rastu i pogoršanje situacije u EU i Hrvatskoj, poduzimamo sve kako bismo se čim prije prilagodili izazovima pred nama”, počeo je.



Do kraja idućeg tjedan još jedan sastanak

“Civilna zaštita grada Zagreba nam je u tom smislu od iznimnog značaja. Razgovarali smo o mjerama za nacionalnu razinu, ali i za područne urede, dakle o mjerama koje će vijeća gradske četvrti predlagati. Nastavljamo s radom. Sutra je sastanak gradskog stožera i vijeća gradskih četvrti vezano najprije za organizaciju prijevoza za Svi svete.

Do kraja sljedećeg tjedna će biti još jedan sastanak, a mi ćemo se u sljedećem razdoblju ponovno sastati kako bismo procijenili situaciju u gradu i razgovarali o mjerama”, rekao je.

Potom je govorila zamjenica gradonačelnika rekavši kako će se omogućiti da dolazak građanima na groblja bude dostupan, ali uz poštivanje mjera.

Božinović: Učinit ćemo sve da izbjegnemo novi lockdown

Jedno od pitanja medija bilo je i jesu li moguće mjere po kvartovima.

“U ovom trenutku to ne mogu reći konkretno, ali načelno da, ukoliko je žarište u nekom dijelu Zagreba, donosit ćemo mjere usmjerene lokalno”, rekao je ministar Božinović.

Dodao je kako su neki kvartovi veći od nekih gradova, općina i županija u Hrvatskoj po broju ljudi, ali i kako to teritorijalno ipak nisu velika područja.

“Mjere ćemo prilagođavati trenutnoj situaciji”, rekao je i dodao kako se o mjerama razgovara i kako će se sljedećeg tjedna o njima informirati javnost.

“Učinit ćemo sve, kao što je to politika svih zemalja EU da se izbjegne ponavljanje lockdowna”, rekao je.

Ranije danas imali sastanak s premijerom

Ranije danas nakon sastanka u Vladi, ministar zdravstva Beroš rekao je da su razmišljali o limitaciji javnih okupljanja i obvezi nošenja maski u zatvorenom prostoru.

“Sasvim sigurno je da ćemo uvoditi obvezno nošenje maski na svim zatvorenim prostorima i u dijelu otvorenih. Razmišljamo o ograničavanju javnih okupljanja za sva ona okupljanja za koja ne postoje vertikalni propisi. Razmišlja se i o češćim i strožim kontrolama provođenja odluka koje donosi Nacionalni stožer civilne zaštite”, rekao je Krunoslav Capak.

“Početkom sljedećeg tjedna će uslijediti donošenje novih mjera”, poručio je šef HZJZ-a.

Za novi lockdown kazao je “nikad ne reci nikad”, pa dodao kako će učiniti sve da se život nastavi u epidemiološkim okvirima.

Danas rekord u broju novozaraženih

Podsjetimo, u posljednja 24 sata zabilježena su 542 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2206. Među njima je 361 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 27 pacijenata. Preminula je jedna osoba, objavio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 18989 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 310 preminulo, ukupno su se oporavile 16473 osobe od toga 165 u posljednja 24 sata.

Komentari