Božinović na Bregani: Procedura je jednostavna te preko Enter Croatia traje još kraće

Na Graničnom prijelazu Bregana policija je održala prezentaciju provedbe granične kontrole pomoću EU digitalne covid potvrde.

Hrvatska granična policija svoj način rada prezentirala je potpredsjedniku Vlade i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću i suradnicima te predstavnicima medija.

“Vidjeli smo demonstraciju ulaska u Hrvatsku s digitalnim potvrdama, vidjeli ste kako je procedura jednostavna. Bitno je da smo sve ono što je integrirano na sustav digitalnih potvrda, integrirali sa sustavom MUP-a i Enter Croatia”, rekao je Božinović.

Dodao je da svi gosti koji se prijave na Enter Croatia, na tu platformu mogu uploadati digitalnu potvrdu i taj postupak koji je tamo trajao 20-ak sekundi, tamo će trajati još i kraće.



“Jednom kontrolom službenika će sve povezane baze dati automatski odgovor, kroz jedno skeniranje dobit će potvrdu da nije osoba sigurnosno interesantna, da može proći kroz sustav povezan s Interpolom i Europolom i vezan s digitalnom potvrdom”, objasnio je, prenosi Dnevnik.hr.

Rekao je da je 112 osoba koristeći Europsku digitalnu potvrdu ušlo u Hrvatsku. “Među njima je najviše Hrvata, ali i Čeha i Poljaka”.

Naglasio je kako je Hrvatskoj bilo bitno da ovaj sustav napravi među prvima.

“Bitno je da pošaljemo poruku svima da, što se nas tiče, ukoliko su im izdane potvrde, vrijeme provedeno na graničnim prijelazima će im biti kratko. Danas je stupila na snagu nova odluka oko prelaska graničnih prijelaza. Jedna je uvjet PCR testa za one koji nisu preboljeli i nisu cijepljeni, od danas se traži ne starija od 72 sata”.

Dodao je da je puno hrvatskih građana izvadilo covid potvrde, oko 40.000 ih je već izdano, skoro 90 posto putem sustava e-Građani.

Komentari