BOŽINOVIĆ: Moramo više uložiti u sigurnost, obranu i energetsku neovisnost i ne smijemo zaboraviti pomoći izbjeglicama iz Ukrajine

Ruska je agresija ojačala NATO-savez – složili su se sudionici Hrvatsko-američkog foruma koji se održava u Zagrebu. Sad je već jasno da se zbog aktualnog rata mora više uložiti u sigurnost, obranu i energetsku neovisnost.

Amerikanci su znali kad će početi rat u Ukrajini – europski partneri, iako obaviješteni, bili su skeptični, priznaje ravnatelj SOA-e.

– Nekoliko nas, ravnatelja europskih obavještajnih agencija, bilo je u Münchenu i razgovarali smo, između ostalog, o Rusiji i Ukrajini, nitko nije očekivao eskalaciju. Jedan američki obavještajac rekao nam je da će doći do napada i ne samo to, već i kada će Rusija napasti.

Većini nas to je bilo teško za povjerovati, rekao je Daniel Markić, ravnatelj hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije.



No zaključuje kako je to još jedan dokaz koristi suradnje s SAD-om. Ruska agresija na Ukrajinu ojačala je NATO.

– Nikad do sada nisam vidio toliko jedinstvo unutar saveza, nevjerojatno je koliko su saveznici usredotočeni na sve što se događa u Ukrajini, na to tko je dobar, a tko loš u cijeloj priči, a to jako dugo nije bio slučaj, dugo godina unutar NATO-a imali smo dvije-tri grupacije kada je u pitanju Rusija, rekao je Dragan Lozančić, savjetnik predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost.

Sada je važno da se to jedinstvo održi, smatraju okupljeni.

– Ovo je borba između demokracije i autokracije. U interesu je saveza da Ukrajina pobjedi jer bore se za sve vrijednosti koje je NATO stvorio, što više pomažemo Ukrajini na bojištu, bit će u boljoj poziciji za uspjeh. Mislim da zapad čini sve što može, no pravi će test biti održati jedinstvo, rekla je Lauren Speranza, direktorica transatlantskog obrambenog i sigurnosnog programa, CEPA.

Ministar Božinović optimističan je da će demokracije odnijeti pobjedu.

– Moramo braniti naše vrijednosti i način života, a to znači još više suradnje. Vrlo je jasno da svi moramo više uložiti u sigurnost, obranu i energetsku neovisnost i ne smijemo zaboraviti da moramo pomoći izbjeglicama iz Ukrajine, što je također veliki izazov, poručio je Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

A izazov pred članicama NATO-a uskoro će biti i izbor nove čelne osobe. Jensu Stoltenbergu istječe madat, a kao jedna od kandidatkinja za tu poziciju spominje se i bivša hrvatska predsjednica. Na pitanje je li vrijeme za ženu na čelu NATO-a – diplomatski odgovara.

– Sljedeći glavni tajnik NATO-a trebao bi biti izabran na temelju obrazovanja, etike, radnog znanja i iskustva, svemu što je potrebno za tu poziciju, to bi trebali biti glavni kriteriji za odabir, rekla je Kolinda Grabar Kitarović, bivša predsjednica Republike.

Glavnom tajniku NATO-a mandat je rata u Ukrajini produžen je na još godinu dana.

Komentari