BOŽINOVIĆ: Ispunjavajući uvjete za pristupanje američkom programu izuzeća od viza Hrvatska je postala model njegova budućeg funkcioniranja

Cropix

Ispunjavajući uvjete za pristupanje američkom programu izuzeća od viza Hrvatska je postala model njegova budućeg funkcioniranja, izjavio je nakon sastanka s ministrom domovinske sigurnosti SAD-a Alejandrom Mayorkasom potpredsjednik hrvatske vlade Davor Božinović.

Pristupanje programu izuzeća od viza za nas je bio izazovan proces tijekom kojeg smo sklopili 14 međunarodnih pravnih akata o suradnji i razmjeni informacija. Sve navedeno smo i tehnički implementirali kroz povezivanje baza podataka, a čime je uvelike ojačana sposobnost naših sigurnosnih službi u detektiranju i smanjenju rizika i još učinkovitije provjere svih osoba koje prelaze granicu, kazao je Božinović.

Istaknuo je da je Hrvatska tijekom intenzivne suradnje u ispunjavanju svih zahtjeva za pristupanje tom programu uspjela postići i stopostotno povezivanje sa svim zrakoplovnim prijevoznicima koji prometuju u ili iz Hrvatske.

Predani u ispunjavanju preduvjeta za pristupanje programu Global Entry



Božinović je dodao da je Hrvatska jednako predana i u ispunjavanju preduvjeta za pristupanje programu Global Entry u kojem su do sada tek tri države EU, a omogućava ubrzan prelazak američke granice za prethodno odobrene putnike.

Uključivanje Hrvatske u oba programa, kazao je Božinović, jasna je potvrda visokih standarda koje smo unazad nekoliko godina implementirali u području borbe protiv terorizma, razmjene operativnih podataka, upravljanju granicom te sigurnosti osobnih i putnih isprava, ali i povjerenja između naših dviju zemalja.

U Washingtonu je dogovoreno završno usuglašavanje obrazaca za stjecanje statusa povlaštenog putnika, dovršetak uspostave posebnih informacijskih veza i zaključivanje Adenduma C na zajedničku izjavu koju sam potpisao s pomoćnikom državnog tajnika Gabrielom Escobarom u travnju ove godine u Zagrebu, pojasnio je Božinović.

Dodao je da je to sve izraz povjerenja SAD-a u Hrvatsku koje se očituje i kroz partnerski odnos u nastojanjima da na području jugoistočne Europe potičemo nužne reforme u cilju jačanja demokracije i slobodnog društva te vladavine prava.

 

Sastanci u Državnom tajništvu, Upravi za carinu i Obalnoj straži

 

O hrvatskim aktivnostima u suzbijanju ilegalnih migracija, nadzoru kopnene granice, borbi protiv mreže krijumčarenja, ali i prihvatu ukrajinskih izbjeglica riječi je bilo na sastanku s pomoćnicom državnog tajnika za stanovništvo, izbjeglice i migracije Julietom Valls Noyes.

Na sastanku s povjerenikom Uprave za carinu i zaštitu granice Chrisom Magnusom Božinović je zahvalio timu koji surađuje s hrvatskim kolegama kako bi se Hrvatska uključila u tzv. Trusted traveller i Global Entry program.

Dodao je da su razgovarali i o radu hrvatske policije i carine, kao i sustavima koje primjenjuju u upravljanju najduljom vanjskom kopnenom granicom EU i učinkovitom radu hrvatske policije po broju provjera i pogodaka kroz SIS sustav gdje se Hrvatska nalazi na prvom mjestu od svih članica Interpola.

Sa zamjenikom zapovjednika Obalne straže SAD-a admiralom Stevenom D. Poulinom Božinović sa suradnicima razgovarao je o suradnji obalne straže, koja je dio Ministarstva domovinske sigurnosti, s hrvatskom pomorskom policijom, lučkim kapetanijama, Carinskom upravom, ali i ribarskom inspekcijom.

Hrvatska ima dugu pomorsku tradiciju te smo u ovom području otvorili mogućnosti za svaku suradnju po pitanju obuka i razmjene iskustava sa SAD-om, zaključio je Božinović.

Komentari