Božinović: Dom za starije posjetila protupožarna inspekcija 2012. godine

Bruno Konjevic / CROPIX

Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak kako je Dom za starije osobe u Andraševcu posjetila protupožarna inspekcija prilikom proširenja djelatnosti, a policija će vrlo brzo imati više informacija o požaru u kojem je živote izgubilo šest osoba.

“Koliko je meni poznato, inspekcija je izašla na teren kada se tražilo proširenje djelatnosti, mislim da se radi o 2012. godini. Cijeli taj kompleks pitanja sada je predmet kriminalističkog istraživanja, i sigurno će sve nadležne službe donijeti odgovarajuće zaključke”, rekao je Božinović na konferenciji za medije u Banskim dvorima.

Požar u pomoćnoj zgradi Doma za starije i nemoćne osobe “Zelena oaza” u Andraševcu kod Oroslavlja izbio je u subotu. Vatrogasci su ga ubrzo ugasili ali, nažalost, prekasno za šest štićenika Doma.

Božinović je naglasio kako protupožarni inspektori izlaze na teren kada se neki objekt gradi ili stavlja u funkciju. Dodao je kako će policija više informacija o požaru i njegovim uzrocima imati vrlo brzo.



Također je komentirao izjavu HDZ-ova europarlamentarca Karla Resslera, koji je ususret izborima za predsjednika HDZ-a poručio da “nitko u stranci nema bjanko podršku, pa ni Andrej Plenković“.

Iduća je utakmica između Plenkovića i Bernardića

“Uopće ne sumnjam da će kada se objave kandidature, između ostalih i kandidatura predsjednika stranke Andreja Plenkovića, Ressler i drugi ljudi stati iza njega”, kazao je Božinović.

Što se tiče nove ankete CRO Demoskopa koja pokazuje da je nakon četiri godine SDP ispred HDZ-a, Božinović ocjenjuje da je uzrok tome pobjeda Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima.

“Mislim da je to potpuno jasno, on je izbio na prvo mjesto popularnosti među političarima, što nije pomoglo čelniku SDP-a Davoru Bernardiću, koji se ostao vrtiti na oko jedan posto podrške”, kaže Božinović.

Za njega je bitno to što je predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću podrška porasla na skoro 15 posto. “Imate 15 posto Plenkovića i jedan posto Bernardića, a slijedeća utakmica je između njih dvojice”, naglasio je.

U jednoj od debata za predsjedničke izbore, Kolinda Grabar-Kitarović teško je optužila bivšeg ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića da je utjecao na izborne procese u Hrvatskoj i zloupotrebljavao svoj položaj. Božinović tvrdi da o tome nema informacija, iako je Lozančić bio njegov savjetnik.

“Nisam imao nikakvih saznanja, niti je predsjednica mene o tome informirala. Znao sam iz ranije karijere da je Lozančić profesionalan i stručan kadar. Surađivao sam s njim u Ministarstvu obrane, predložio sam ga za ravnatelja, kad je došlo do spajanja agencija, on je bio na čelu Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Predložio sam mu da bude moj savjetnik i on je to prihvatio”, rekao je Božinović.

Komentari