BOŽINOVIĆ: Do ovog trenutka u Hrvatsku su ušle 4862 raseljene osobe

Za danas je završen očevid na mjestu pada letjelice koju provodi policija i vojna policija i nastavit će se sutra. Probat će se izvaditi trup letjelice i dio koji je ostao ukopan u zemlju. U ovom trenutku nemam nekih podataka osim onog što je već poznato, kazao je ministar unutranjih poslova Davor Božinović u Dnevniku HTV-a.

Na pitanje ima li ikakvih podataka o tome što je bio cilj letjelice, obzirom da je prošla kroz zračne prostore više zemalja ministar je kazao kako “po svemu sudeći krajnji cilj nije bila Hrvatska”. Što se tiče svega što se događalo, naročito kad se govori o zračnom prostoru NATO-a, dodao je – o tome se komunicira intenzivno i na razini NATO-a i bilateralno.

– Na to pitanje ćemo morati dobiti odgovor. I što se tiče Hrvatske i samog Saveza, naglasio je. Dodao je kako vezano za to i dalje traju sastanci, jedan je upravo sazvao premijer Andrej Plenković. Na njemu će se analizirati situacija i vidjeti koji će se budući potezi poduzeti.

Ministar je odgovorio i na pitanje o kapacitetima koje Hrvaska ima kako bi primila izbjeglice iz Ukrajine.



– Do ovog trenutka u Hrvatsku su ušle 4862 raseljene osobe. Njih 88 posto su najranjivije skupine – žene i djeca. U okviru Europske unije mi smo deklarirali mogućnost zbrinjavanja 20 tisuća izbjeglica. Međutim, ti će brojevi ovisiti o tome kako će se razvijati ratna situacija u Ukrajini. Po svemu što vidimo i znamo, ta situacija ne miriše na dobro, kazao je Božinović.

Podsjetimo, sinoć oko 23 sata na Jarunu kod Studentskog doma “Stjepan Radić” pala je bespilotna letjelica. Nastao je velik krater. Nevjerojatna je sreća da nema ozlijeđenih. U blizini mjesta pada letjelice pronađena su dva padobrana, a na olupini je vidljiva crvena zvijezda petokraka. Nakon što je nad Mađarskom letjela 40 minuta, letjelica je u Hrvatsku ušla u 22.57. U našem zračnom prostoru letjela je 7 minuta i kretala se brzinom od 700 km/h na visini od 1300 metara. U tijeku je kriminalističko istraživanje.

Temeljem onoga što znamo, letjelica je doletjela iz prostora Ukrajine i preletjela 4 zemlje NATO-a. Srušila se u Zagrebu kad joj je nestalo goriva. Kako doznajemo, hrvatski vojni radari pratili su letjelicu tijekom cijelog leta. Međutim, vrijeme za reakciju bilo je prekratko. Riječ je o ruskoj letjelici.

Komentari