BOŽINOVIĆ: Činjenica da nikad intenzivnije jedna hrvatska vlada nije radila s pitanjima Hrvata u BiH

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas je, obraćajući se novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, osudio nedavne kritičke izjave predsjednika Zorana Milanovića, rekavši da je Milanović pretjerao. Također je stao u obranu predstojnika Ureda predsjednika Vlade Zvonimira Frke Petešića, koji se našao pod povećalom zbog brze obnove državnog stana koji koristi te pitanja prebivališta i boravišta.

Božinović je komentirao izjave predsjednika Milanovića i o položaju Hrvata u BiH, ali i o krizi u Ukrajini.

– Naravno da je pretjerao. Tako se ne komunicira u javnom prostoru. Činjenica da nikad intenzivnije jedna hrvatska vlada nije radila, osim možda onih ratnih vremena, s BiH, s pitanjima Hrvata u BiH. Svakodnevni je kontakt predsjednika Vlade s čelnicima Hrvata, i jedini način kako im se može pomoći je da se nikoga ne antagonizira, rekao je Božinović.

Osudio je izraze koje je ocijenio neprimjerenima, poput “bande” ili “kriminalne organizacije”.



– Na čelu s HDZ-om Hrvatska je ostvarila sve svoje vanjskopolitičke prioritete, ušla je u EU, u NATO savez, u ovom trenutku nastojimo i ući ćemo i u Schengenski prostor i u eurozonu… To ne možete napraviti ako vrijeđate sugovornike, bilo da su oni doma, a pogotovo ako su oni vani, rekao je Božinović.

Na novinarsko pitanje je li Frka Petešić postao teret premijeru, Božinović je rekao da je Frka Petešić čovjek koji radi 20 sati dnevno i koji je došao ovamo iz Francuske pomoći. Rekao je i da je Frka Petešić regulirao boravište i prebivalište te da plaća prirez u Zagrebu. Dodao je da bi Frka Petešić vjerojatno imao svoju nekretninu da je više boravio u Hrvatskoj.

– Čovjek je vrlo kratko bio tu, Hrvatskoj je najviše pomagao iz diplomacije, i ja stvarno ne vidim zašto napadati čovjeka koji je regulirao svoje obveze, ukoliko je nešto propustio, to nije neki veliki krimen, to je regulirao. Međutim, čovjek koji je dane i noći sudjelovao u razgovorima, pregovorima koji su rezultirali time da će Hrvatska vojska dobiti najmodernije borbene zrakoplove, koji je sudjelovao i u ovim razgovorima oko Bradleya… Ja kao bivši ministar obrane mogu samo reći koliko je teško ispregovarati, za jednu manju državu kao što je Hrvatska, nabavku novih zrakoplova. Gospodin Frka je tu odigrao jednu pivotalnu ulogu koja će se sigurno jednoga dana moći bolje valorizirati, rekao je Božinović.

Novinari su ga pitali kao ministra unutarnjih poslova je li kazneno djelo to što je Frka Petešić prijavio prebivalište na Dugom Otoku.

– Ako netko misli da je kazneno djelo počinjeno, ako ima saznanja, onda ga treba i prijaviti. Ja mislim da nije, rekao je Božinović.

Na pitanje ima li ministar obrane Mario Banožić povjerenje premijera odgovorio je: “Naravno da ima”.

Božinović je rekao i da mu je jako žao zbog malog interesa za cijepljenje protiv COVID-a jer iskustva pokazuju da su cijepljeni manje završavali u bolnicama te da je bilo manje smrtnih ishoda.

Što se tiče ukrajinske krize, Božinović je rekao da Vlada podržava dobre odnose i s Ukrajinom i s Rusijom. Kriza je možda u nekim segmentima prijeteća, ali siguran sam da će diplomacija na kraju pobijediti, poručio je.

Komentari