Boži Dolini papinsko odlikovanje “Pro Ecclesia et Pontifice”

flickr

Papinsko odlikovanje “Pro Ecclesia et Pontifice” (“Za Crkvu i Papu”) uručeno je u nedjelju u dubrovačkoj crkvi sv. Mihajla na svečanom euharistijskom slavlju zaslužnom članu te župne zajednice Boži Dolini.

Božo Dolina, kojeg Dubrovčani zovu i posljednjim lapadskim ribarom, za odlikovanje je kandidirala upravo njegova župna zajednica, a župnik don Robert Ćibarić pročitao je tekst odlikovanja u prijevodu s latinskog jezika: “Franjo, vrhovni svećenik, uzvišenim znakom križa za Crkvu i papu gospodinu Božu Dolini, zbog izvrsnih uglednih djela i osobita nastojanja, udostojao se odrediti i udijeliti, istomu jednaku mogućnost da se ovim odličjem diči. U Vatikanu, 18. listopada 2021. godine”, stoji u tekstu odlikovanja.

Dobitnik odlikovanja Dolina zahvalio je na odlikovanju ističući kako je riječ o velikoj časti.

– Više mi vrijedi nego sva blaga ovoga svijeta. Dolazim iz radničke obitelji, uvijek sam živio skromno. Tako živim i danas, sa svojom suprugom Majom i ona je zaslužila ovo priznanje. Crkva je moja obitelj, mjesto molitve i mira. Ova župa moj je drugi dom i nadam se da ću još dugo služiti, istaknuo je Dolina.



Božo Dolina već četiri desetljeća vrijedno i sa srcem brine o svemu onome što je potrebno za život župne zajednice osjećajući je kao svoj dom. Njegovu ljubav prema Crkvi i Papi zajednica je zato željela nagraditi na poseban način i predložila ga je za papinsko odlikovanje.

Rođen je na sam blagdan sv. Mihajla, 29. rujna 1951. godine i nedavno je proslavio 70. rođendan. Sa suprugom Majom, također umirovljenicom, ima dva sina i dva unuka.

Odlikovanje “Pro Ecclesia et Pontifice” (“Za Crkvu i Papu”) je najviše odlikovanje koje se dodjeljuje laicima i kleru za ustrajnost u službi i vjernost Crkvi. Odlikovanje je ustanovio papa Leon XIII. o pedesetoj obljetnici svog svećeničkog ređenja 17. srpnja 1888. godine. Današnji izgled medalje s likovima apostola sv. Petra i Pavla uveo je papa Pavao VI.

Među Hrvatima, nositeljima ovoga odlikovanja, su službenica Božja Marica Stanković te franjevci fra Bonaventura Duda i Marko Malović, skladatelj duhovne glazbe Ljubo Kuntarić, vojvođanski Hrvat prof. Bela Gabrić, književnik Milutin Mayer, pedagoginja Marija Jambrišak, mons. Vladimir Stanković i drugi. Njima će se od nedjelje pridružiti i ribar Božo Dolina.

Odlikovanjem “Pro Ecclesia et Pontifice” u Dubrovniku su 2009. godine odlikovani fr. Drago Kolimbatović, fra Mario Šikić, s. Marija Gonzaga Peras i prof. Margit Cetinić.

Komentari