Bošnjaković: U sljedećem mandatu uvođenje sudskih rasprava putem videokonferencija

screenshot

Član Središnjeg odbora HDZ-a i aktualni ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković poručio je u utorak kako će im u sljedećem mandatu cilj biti daljnja digitalizacija radi ubrzanja postupaka u pravosuđu.

“U ovom mandatu cilj nam je bio brže, bolje i modernije pravosuđe i to je obuhvaćalo digitalizaciju postupaka u pravosuđu, uvođenje elektroničke komunikacije na trgovačke i općinske sudove, a u sljedećem mandatu to ćemo proširiti i na ostale sudove”, kazao je Bošnjaković na konferenciji za novinare HDZ-a na temu ‘Pravosuđe i borba protiv korupcije’.

Za novi mandat najavljuje i uvođenje rasprava na daljinu putem videokonferencija, te propisivanje okvirnih rokova trajanja postupaka priznavši da je sporost jedan od najvećih problema pravosuđa.

Ovrhe i blokirani

Kada je riječ o ovrhama Bošnjaković je podsjetio na novi ovršni zakon koji treba proći treće čitanje u Saboru i za koji kaže da će dodatno zaštititi dužnike.“Od 340 tisuća blokiranih mjerama smo uspjeli taj broj smanjiti za oko 100-ak tisuća, uveli smo snažne socijalne mehanizme za zaštitu digniteta dužnika , a novi ovršni zakon koji treba proći treće čitanje predviđa još bolje mjere”, istaknuo je.

Zamjenik glavnog tajnika HDZ-a Krunoslav Katičić najavio je rješavanje dugogodišnjeg problema nedostatka prostora USKOK-a i Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, a kada je riječ o borbi protiv korupcije podsjetio je na donošenje strategije suzbijanja korupcije te uvođenje kodeksa korporativnog upravljanja u trgovačkim društvima u kojima Hrvatska ima većinski udjel.

Na upit novinara o mogućoj odgodi parlamentarnih izbora Katičić je odgovorio kako smatra da za sada za tim nema potrebe. “Nema potreba da se za sada ta tema uopće razmatra, treba pratiti epidemiološku strukturu i prema tome će se prilagoditi mogućnost izbora”. rekao je.

Komentari