Bošnjaković o tvrdnjama da Ustavni sud nije bio dovoljno hrabar: Ne radi se o hrabrosti nego o mudrosti, povjerenje u rad Stožera nije poljuljano

Screebshot/HRT

Hoće li odluka Ustavnoga suda o radu Nacionalnog stožera civilne zaštite vratiti povjerenje u rad Stožera i kolika je važnost izdvojenih mišljenja tri ustavna suca ‘U mreži Prvog’ govorili su predsjednik Saborskog odbora za ustav Dražen Bošnjaković te ustavnopravni stručnjaci Mato Palić i Đorđe Gardašević.

“Mislim da povjerenje u rad Stožera nije poljuljano. Imamo veći broj zaraženih u zadnje vrijeme, ali smo imali i turističku sezonu. Za mene su odluke Ustavnog suda očekivane, jer sve što su radili Stožer i Vlada sve je u okviru zakona i Ustava”, kazao je Dražen Bošnjaković. Dodao je kako se povjerenje u Stožer pokazalo i na izborima.

Komentirajući kritike oporbe političara da Ustavni sud nije bio dovoljno hrabar Bošnjaković je rekao kako se ne radi o hrabrosti, nego o mudrosti Ustavnog suda.

“Odluke Ustavnog suda su bile očekivane. Povjerenje u rad Stožera je u početku bilo vrlo veliko, međutim – stranačka pripadnost dijela članova Stožera počela se prikazivati kao negativna. Objektivno, rezultati Stožera protiv širenja koronavirusa bili su stvarno dobri”, kazao je Mato Palić za HRT.



Dodaje da povjerenje u Ustavni sud ovisi o očekivanjima. Ako Ustavni sud ne donese odluku koja je po mišljenju nekoga ispravna – onda se pojavljuju negativni komentari, i obrnuto.

“Svi možemo komentirati odluke Ustavnog suda i to treba slobodno izraziti. Međutim Ustavni sud je tijelo koje donosi važne odluke i suci tog suda su u Saboru izabrani konsenzusom, što je važno naglasiti. Međutim uvijek će biti nekih koji će odlukama Suda biti nezadovoljni”, naglasio je Bošnjaković.

Smatra da je priča oko ocjene ustavnosti rada Stožera završila i da nema smisla žaliti se sudu u Strasbourgu. Taj sud se uglavnom bavi pojedinačnim slučajevima.

Na pitanje mogu li trgovci tražiti odštetu, obzirom na neustavnost odluke Stožera o zatvaranju trgovina nedjeljom Mato Palić je kazao: “Prva asocijacija je da bi se to moglo”. Međutim, da bi se takvi postupci uspješno završili pred civilnim sudovima – trgovci bi morali dokazati da je zaista došlo do pada prihoda, koji se nisu nadoknadili idućih dana u tjednu. Isto tako moraju dokazati da je taj pad posljedica konkretne odluke Stožera, a ne nekih drugih okolnosti. To je stvar rizika svakog tko se odluči na tužbu, smatra Palić.

“Mislim da je ove odluke Ustavni sud mogao donijeti i ranije. Tim više što su se neki sudovi u svijetu ranije očitovali o poziciji stožera u njihovim zemljama. Kad vidimo detaljna obrazloženja ove odluke onda ćemo je moći i komentirati”, kazao je Đorđe Gardašević. O izdvojenim mišljenjima trojice ustavnih sudaca kaže: Ne mogu opovrgnuti pravorijek suda, ali su izuzetno važna. Ona se priznaju i potiču raspravu. Napominje kako su kroz povijest neka izdvojena mišljenja postala mišljenja većine, dugoročno gledano.

Podsjetimo, Ustavni sud je u ponedjeljak donio odluku da su zakoni o ovlastima Nacionalnog stožera civilne zaštite u skladu su s Ustavom, a mjere koje je Stožer donosio zbog epidemije koronavirusa su zakonite. Neustavna je jedino mjera zabrane rada nedjeljom. Takvom su odlukom u HDZ-u zadovoljni, no oporba smatra da treba preispitati rad Ustavnog suda.

Komentari