BOSNA U NEVJERICI Šefica Kriznog stožera blokirala nabavku 150 tisuća testova za koronavirus. Cijeli stožer smijenjen.

Screenshot

Krizni štab u BiH naprasno je smijenjen zbog toga što je Jelka Milićević, inače ministrica financija Federacije BiH, blokirala već dogovorenu nabavku 150.000 testova, javljaju BiH mediji.

Miličević se danas oglasila negirajući da se to dogodilo:

“Jedan od dokaza da blokada nije postojala jest odluka o nabavci materijala i opreme od 20. ožujka iz koje je vidljivo da se za nabavku testova za detekciju koronavirusa izdvaja 1.386.600 KM, a koji se u FBiH očekuju već tokom sutrašnjeg dana”, kazala je.

Mediji pak tvrde da su testovi su iz Južne Koreje trebali stići već u petak, međutim ugovor koji je morao biti potpisan u srijedu odložen je uz obrazloženje da se ‘Krizni stožer nije mogao usuglasiti, pa se čeka sjednica Vlade FBiH’.



Vlada Federacije stoga je imenovala nove članove Kriznog stožera. Kako je pojasnio premijer FBiH Fadil Novalić, novi sastav FŠCZ imenovan je zato što nisu bili zadovoljni radom prethodnog sastava, koji je bio glomazan i činila ga je 21 osoba.

“Nisu odgovorili na postavljene zadatke, naručito kad je u pitanju nabavka medicinske opreme za FBiH. Sada je taj stožer skraćen na svega sedam osoba i to su najznačajniji organi koji provode mjere borbe protiv koronavirusa”, izjavio je premijer BiH.

Komentari