Divjak: Borit ćemo se protiv onih koje rade u sustavu znanosti, a koje je vrijeme pregazilo

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poručila je prije sastanka ministara zemalja EU-a zaduženih za istraživanje kako će se boriti na „nacionalnoj i europskoj razini“ protiv osoba koje su dugo u sustavu znanosti, a čije je ideje ‘vrijeme pregazilo’.

‘Ono protiv čega se želimo boriti na  nacionalnoj i europskoj razini je protiv različitih klubova, onog što se na engleskom u žargonu naziva ‘old men’s club’ – klub starih muškaraca, onih koji su već dugo u sustavu, koji imaju ideje koje je pregazilo vrijeme. Mi želimo dati priliku najboljima i za to želimo iskoristiti europske fondove i učiti od onih kojima najbolje ide’, rekla je Divjak pri ulasku u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu gdje se održava neformalni sastanak ministara članica EU-a zaduženih za istraživanje.

Glavne teme sastanka su ‘cirkulacija mozgova’, odnosno suradnja i razmjena znanstvenika te budućnost Europskog istraživačkog prostora.

‘Potičemo mobilnost jer smo sigurni da svi koji odlaze u mobilnost i  imaju iskustva iz drugih država kada se vrate, donose svoja iskustva. Na taj način daju priliku da se sustav gradi za najbolje, ali želimo i druge privući da rade u Hrvatskoj’, kazala je Divjak.



Divjak je u uvodnom obraćanju ministrima rekla da ‘cirkulacija mozgova i cirkulacija istraživača trebaju ostati jedan od kamena temeljaca EU-a’.

‘Dok EU ima globalnu prednost u pogledu okvira za istraživanje, značajne razlike između zemalja i regija izazov su za potpunu realizaciju europskih potencijala na globalnoj razini’, kazala je Divjak.

Povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabriel poručila je kako nemaju sve države istu korist od cirkulacije u Europi.

‘Moramo smanjiti te razlike između država članica i unaprijediti međunarodnu suradnju između znanstvenika’, kazala je.

Gabrijel je rekla da će se povećati proračun za program razvoja i inovacija Obzor Europa, za koji se prethodno izdvajalo oko 3,3 posto proračuna EU-a te da će se nastaviti program Marija Sklodovska Curie kojim se stipendiraju istraživači u Europskoj uniji.

Philippe Busquin, povjerenik Europske komisije zadužen za istraživanje, u čijem je mandatu prije dvadeset godina osnovan Europski istraživački prostor istaknuo je kako je prije razvoja Europskog istraživačkog prostora odljev mozgova iz EU-a u SAD bio puno veći te da se EU jače afirmirala kao znanstveno-istraživačko središte.

Komentari