Boris Tadić optužio Aleksandra Vučića za političku samopromociju zbog Jasenovca

CROPIX

Bivši predsjednik Srbije i vođa oporbene Socijaldemokratske stranke Boris Tadić optužio je u petak aktualnog šefa države Aleksandra Vučića za politički marketing i samopromociju u pogledu odnosa prema Jasenovcu ocijenivši kako se Vučić ponaša kao da “povijest počinje od njega”.

– Nevjerojatno je do koje razine laži je Vučić spreman ići u zabrinjavajućoj potrebi da predstavi kako povijest počinje od njega. Ta potreba odavno nadilazi bilo kakvu marketinško-gebelsovsku potrebu i očigledno je duboko ukorijenjena u osobnoj ambiciji, rekao je Tadić za list Danas, podsjećajući na Vučićevu izjavu kako je on prvi predsjednik koji je posjetio Jasenovac.

Vučić je u intervjuu prije dva dana za provladinu komercijalnu TV Pink, govoreći u kontekstu genocida u Srebrenici, koji on naziva “jezivim zločinom”, rekao kako razumije “mnoge strance zašto idu na spomen u Srebrenici”, ali da “nikako nije jasno zašto ne odu na spomen žrtvama u Jasenovcu”.

Tadić je istaknuo da je, kao predsjednik Srbije, nazočio komemorativnim skupovima i u Jasenovcu i Jadovnu, iako Vučić tvrdi za sebe da je on prvi predsjednik koji je posjetio Jasenovac.



– Ta Vučićeva laž podsjeća na njegov čuveni pokušaj obmane da je prvi koji je sreo ruskog i kineskog predsjednika, istaknuo je Tadić.

– Samo što ova laž da je prvi predsjednik koji je posjetio Jasenovac morbidna, jer je uporabu žrtava genocida u marketinške svrhe i satisfakcije ličnih ambicija teško i komentirati, rekao je Tadić.

Bivši predsjednik Srbije kaže kako je “ključna razlika između njega i Vučića to što on posjete mjestima stradanja (Srba) nije upotrebljavao za takmičenje i za raspirivanje mržnje i lažnog patriotizma”.

List Danas podsjeća da je Tadić 2010. godine bio na komemoraciji u Jasenovcu, u povodu 65 godina od proboja logoraša, te u podvelebitskom selu Jadovno u Hrvatskoj, na komemoraciji povodom 70 godina od stradanja Srba, Židova i Roma u Drugom svjetskom ratu.

Tadić je danas vođa oporbene Socijaldemokratske stranke koja nije uspjela ući u parlament na izborima održanim 3. travnja.

Komentari