Boris Milošević: Odlično surađujem s Tomom Medvedom, nadopunjujemo se i razumijemo

HRT

Potpredsjednik Vlade iz redova Samostalne srpske demokratske stranke, Boris Milošević komentirao je obilježavanje Oluje u Kninu, odnos prema Srbima u Hrvatskoj, ali i obnovu Banovine.

“Prošle godine je bio početak mandata Vlade, postao sam član Vlade i takvu jačinu poruke ne bismo ove godine mogli postići. Ni ne ide cijela Vlada u Knin”, rekao je Boris Milošević u Studiju N1.

‘Oluja za Srbe znači stradanje i egzodus’

“I lani i ove godine sam svjestan da u dijelu javnosti bilo koja odluka se gleda kao greška. Oluja za Srbe znači stradanje i egzodus, ali sam išao radi u Knin zaloga za bolju budućnost, da gradimo društvo pomirenja i tolerancije i mislim da te geste nisu važne radi obljetnica”, rekao je.

“Treba to raditi tijekom cijele godine i mandata, i u okviru srpske zajednice. Jučer smo obilježili stradanje šest civila u Donjem Skradu, a onda smo otišli do spomen ploče hrvatskim vojnicima u Oluji, koji su žrtve rata”, dodao je.



Ne slaže se s tvrdnjom da se time izjednačavaju agresor i žrtva.

“Ne bih se s time složio. Mislim da smo lani poslali jasne poruke. Za Srbe Oluja znači stradanje i egzodus, ali postoji svijest o tome da Hrvatska slavi svoju pobjedu, kraj rata, uspostavu jedinstva države, ustavno-pravnog poretka, i s brojnim Srbima s kojima sam razgovarao, bilo im je važno da se pokaže empatija i za srpske žrtve”, rekao je.

“To je Plenković u govoru spomenuo i osudio je zločine poput Varivoda. U govoru je dao pravo javnosti i pogledu Srba na Oluju, a taj drugačiji pogled ne znači da se ne voli domovina ili Hrvatska, nego da imamo drugačiji polged na neke stvari iz prošlosti”, rekao je.

Ističe da dvije trećine Srba više ne živi u Hrvatskoj. Počeli su odlaziti 1991., a najveći se egzodus dogodio 1995. Zato, smatra Milošević, treba iskazati pijetet prema svim žrtvama i osuditi zločine.

‘Nikad nisam osporavao pravo RH na uspostavu ustavnopravnog poretka’

O Oluji je dodao:

“Lani sam išao u Knin, poslao sam brojne poruke, išao sam u Vukovar i mislim da sam cijelo to vrijeme slao dobre poruke. Stalno se nameće trebao bi još ovo ili ono, mislim da sam u nastupima bio dovoljno jasan i nikad nisam osporavao pravo Republike Hrvatske na uspostavu ustavnopravnog poretka. Volio bih da se to dogodilo mirnom reintegracijom kao u Slavonij, no nažalost nije. Sporno u Oluji je ono što se dogođalo poslije, pljačka, palež, ubijanja, Grubori i Varovide koji su ostali nekažnjeni. O tome trebam govoriti s pozicije potpredsjednika Vlade.”

‘Baka je ubijena mjesec dana nakon Oluje, kad smo mislili da je sigurna’

Ističe da nije planirao niti je ikad mislio da će javno iznijeti svoju osobnu priču što je učinio prošle godine u Kninu.

“Mislio sam da o tome neću nikad javno govoriti, ni najbliži suradnici nisu znali za to. Nisam htio tako prikupljati političke poene, ali sam smatrao da je moj odlazak u Knin da se shvati ta kompleksnost cijele priče pa i moja osobna priča, a sigurno ima na stotine takvih.

Cijeli rat sam bio u Šibeniku, dio u Rijeci, nije to bilo lako prihvatiti, tu činjenicu da je baka ubijena mjesec dana nakon Oluje kad smo mislili da je sigurna, iako smo vidjeli pljačku i da svatko tamo hoda s oružjem i prijeti. Ali, evo, nažalost dogodilo se. Smatram da treba prijeći preko toga, pamtiti, ali ne zlopamtiti.

Trebamo razgovarati o osobnim pričama i bolima, ali i kako smanjiti tenzije. 26 godina od rata moramo prevladati neke stvari u društvu i smatrao sam da svojim primjerom mogu doprinijeti tome”, pojasnio je Milošević.

Ne odustaje od politike pomirenja

Također, ističe da to što ne dolazi u Knin ove godine ne znači odustanak od politike pomirenja:

“Ovo nije odsutanak od te politke ni korak unatrag, bilo bi loše da ta politika ovisi o mom (ne)odlasku u Knin. Dobro je da smo vodili takvu politiku, bilo je dosta gesti, pozitivnih stvari, Vlada je reagirala i osudila neke međunacionalne incidente kad je trebalo, nije reagirala kad nije trebalo da se ne dižu bespotrebno tenzije.

Je li to sad izbrisalo sve napetosti od proteklih 26 godina? Možda i nije, ali idemo u dobrom pravcu. Vidi se u Vladi bolja komunikacija, bolja atmosfera, ima više razumijevanja za infrasktrukturne probleme, tu je postignut napredak. To je proces, ne može odjednom biti bez problema.”

Kaže da nije zadovoljan istragama za ratne zločine jer postoje samo dvije pravomoćne presude za zločine nakon Oluje, dok za one u Donjem Skradu nije ni pokrenuta istraga.

Obnova Banovine

Govoreći o obnovi Banovine nakon potresa Milošević je rekao da proces elektrifikacije ide dobro, ali da su sad na ceste i izgradnju vodovoda.

Otrkiva da odlično surađuje s Tomom Medvedom s kojim se, kaže, nadopunjuje i razumije. Dodaje da u godinu dana nisu imali nijednu svađu, već da su probleme zajednički rješavali. Isto kaže i za Andreja Plenkovića.

Obilježavanje stradanja u Srbiji

Komentirajući obilježavanje egzodusa u Srbiji na dan Oluje Milošević je rekao da misli da Milorad Pupovac neće ići. Prošle su godine Miloševića zbog odlaska u Knin nazivali ondje izdajnikom:

“Ne znam hoću li biti tema ove godine, imao sam razumijevanja za ljude tamo koji imaju osjećaj nepravde koji nije zacijelio. Nadam se da toga neće biti ove godine. Volio bih da mogu utjecati da i poruke od tamo budu mirnije i da se sjedne za stol i da se može razgovarati jer mislim da politika pomirenja nema alternativu. Što god se dogodilo između Hrvatske i Srbije, to su susjedne zemlje, imamo manjinu i tu i tamo, tim dvjema manjinskim zajednicama nije u interesu da postoje tenzije između dvije zemlje.”

 

Komentari