Boris Johnson zadržao mjesto britanskog premijera

Marko Todorov/Cropix

Boris Johnson ostaje britanski premijer. Zastupnici Konzervativne stranke glasali su o tome hoće li ga smijeniti s mjesta predsjednika stranke. Da su mu izglasali nepovjerenje, morao bi odstupiti i s premijerske dužnosti. Podržalo ga je 58% konzervativaca.

Boris Johnson je na položaju premijera od 2019., a na udaru kritika našao se nakon što je otkriveno da je održavao proslave u vrijeme strogih mjera zatvaranja tijekom pandemije. Niz konzervativaca izrazio je zabrinutost i oko toga je li Johnson izgubio autoritet da vodi državu dok joj prijete recesija, rast cijena hrane i goriva te štrajkovi.

– Mogu izvijestiti da je glasalo 359 zastupnika. Nije bilo nevaljanih listića. Za povjerenje Borisu Johnsonu glasalo je 211 zastupnika. Protiv ih je bilo 148. Zato mogu objaviti da stranka ima povjerenje u Borisa Johnsona, rekao je Sir Graham Brady, predsjednik Odbora 1922 Konzervativne stranke.

No unatoč podršci još se nije izvukao iz afere nazvane “partygate” jer je glasanje pokazalo velike podjele u konzervativnoj stranci, što najvjerojatnije neće ostati bez posljedica.



Nakon ove pobjede Johnsona, drugo glasanje o povjerenju moguće je tek za godinu dana po sadašnjim pravilima. Braneći svoju politiku uoči glasanja, Johnson je pozvao stranačke kolege da prekinu priču koja, rekao je, zanima samo medije i da se umjesto toga govori isključivo o onome što se čini za ljude ove zemlje.

 

 

Potpora javnosti Konzervativnoj stranci i Borisu Johnsonu sve je manja. Sada prema istraživanjima zaostaje 8% iza Laburističke stranke, dok prema anketi Opiniuma koja je provedena jutros Johnsona podržava samo 28% Britanaca.

Komentari