‘BORBA PROTIV KORUPCIJE SE NASTAVLJA’ Plenković: Idući tjedan izaći ćemo s paketom mjera

Foto: Damir Krajač/Cropix

Premijer Andrej Plenković uvodno se obratio javnosti na još jednoj sjednici Vlade na čijem je dnevnom redu konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zemljišnim knjigama te odluka o davanju suglasnosti Kliničkom bolničkom centru Zagreb za sklapanje ugovora za nabavu CT uređaja za potrebe hitne radiologije.

Premijer je na početku govorio o izjavama ministara. Najoštrije je osudio grozni čin nasilja u Novskoj.

“Vjerujem da ćemo s dodatnim mjerama, s predstavnicima organizacijama, još više unaprijediti okvire i praksu tijela u ovome lancu jer je ovo nešto što ruši temelje društva”, navodi.

Spomenuo je boravak u Primorsko-goranskoj županiji. “Mislim da je, kada gledamo cjelinu projekata, riječ o enormnim iskoracima kada je riječ o gospodarstvu, infrastrukturi…”, govori premijer.



Drago mu je, kaže, što su bili u Splitu. “Vlada je podržala sportsku manifestaciju, koje je sjajan događaj. Veselimo se sjajnim igrama hrvatske reprezentacije. Želimo im uspjeh. Udvostručili smo sredstva, koliko ulažemo u sport…”, dodaje.

Zahvalio je Tomi Medvedu koji je bio u Vukovaru. “Mi smo u mislima s obiteljima koje i dalje traže svoje najmilije. Cilj je pronaći 1800 nestalih, to je naša zadaća. Kontinuirano se radi, dokle god taj proces neće biti završen, nećemo stati”.

Govorio je i o Bledskom forumu. Razgovarao je, kaže, sa slovenskim premijerom Robertom Golobom.

Zalažu se, dodaje, i za ravnopravnost Hrvata u BiH. “Kada je jasno deklarirano da nije bilo dobre vjere bošnjačkih stranaka, visoki predstavnik ima mogućnost popraviti situaciju što će pridonijeti stabilnosti zemlje”, govori premijer.

Izdvojio je i važan podatak DZS-a, odnosno rast BDP-a od 7,7 posto. Kaže da smo iznad prosjeka u Europskoj uniji. “Tu je veliki doprinos dao robni izvoz, turizam… Smatramo da je to jako dobro. U turizmu bilježimo dobre rezultate – 14,9 milijuna dolazaka i 85,9 milijuna noćenja, što bi bilo 91 posto dolazaka i 96 posto noćenja u odnosu na rekordnu 2019. A fiskaliziranih računa od turizma do 31. kolovoza je 168 milijardi kuna, što je povećanje od 28,62 posto u odnosu na rekordnu 2019. To su izrazito dobri rezultati. Rast će biti viši nego što smo i mi predviđali”, pojasnio je.

Spremni su, dodaje, i za početak školske godine. “Svim školarcima želimo ili dobrodošlicu ili sretan povratak. Želimo im poticajno ozračje. Učinit ćemo maksimalne napore da se unaprijedi obrazovanje”, poručuje.

Za obrazovanje je namijenjeno 7,5 milijuna kuna, kaže.

“Od 5. rujna kreće se s dvojnim iskazivanjem cijena, to je ponedjeljak. Trajat će do kraja iduće godine. Važan instrument prilagodbe… Ključno je informirati i zaštititi hrvatske potrošače”, dodaje.

Idući tjedan će izaći s paketom mjera zbog poskupljenja cijena. “Mjere se dovršavaju, bit će cjelovite. Bit će namijenjene za kućanstva, javni sektor… Učinit ćemo sve da računi budu takvi da će ih se moći plaćati bez problema. Vodit ćemo računa o onima najugroženijima. O umirovljenicima, obiteljima, poljoprivrednicima vodimo računa maksimalno koliko god je moguće. Javost i svi akteri bit će zadovoljni kada vide koliko je sveobuhvatan paket. Našli smo dobar okvir koji će biti pozdravljen od svih. Prije toga, obavit ćemo konzultacije sa socijalnim partnerima..”, navodi premijer.

Mjere će biti pripremljene na vrijeme.

Spomenuo je i aferu vezanu uz INA-a.

“Predmet ima svoju pravosudnu dimenziju, ima i upravljačku. Mi ćemo sigurno poduzimati korake da se stvari promijene iz korijene. Ovo je katastrofalno. U političkom smislu, odgovarati treba skupina koja je ovo organizirati. Naša borba protiv korupcije je snažna i jaka”, kaže i nastavlja:

“Jeftine pokušaje demagoga nećemo prihvatiti… Čvrsto, snažno politički ćemo se boriti protiv njih. Realno, naši gospodarski rezultati i kad je riječ o rastu BDP-a i Pelješkog mosta i turizma i paketa mjera pomoći i eurozoni…”.

“Vlada je stabilna, parlamentarna većina je stabilna, borba protiv korupcije se nastavlja.”

“Novac je sačuvan, dio je uplaćen u državni proračun i neće uteći nigdje i to je važna poruka”, zaključio je Plenković, prenosi Direktno.hr.

Komentari