Boranka: U pošumljavanju u Žrnovnici za vikend sudjeluje 150 volontera

U akciji pošumljavanja u Žrnovnici, u sklopu najveće volonterske akcije pošumljavanja požarišta u Hrvatskoj – Boranka, tijekom vikenda sudjeluje 150 volontera, među kojima je i Veleposlanik Kanade u Hrvatskoj Alan Bowman.

Volonteri pošumljavaju požarište na području splitskog naselja Sitno Donje. Prva je to ovogodišnja akcija pošumljavanja, a već druga na tom području koje je prije tri godine nastradalo u velikom šumskom požaru.

Autor projekta Boranka i poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske Dan Špicer rekao je da im svakih 20 minuta dolazi nova grupa volontera i da imaju ukupno 150 dobrovoljaca koji zbog pridržavanja epidemioloških smjernica rade u manjim skupinama.

Akciju organizira Savez izviđača Hrvatske u suradnji s Hrvatskim šumama i Hrvatskom gorskom službom spašavanja, a u njoj sudjeluju izviđači iz Splita i Trogira, pripadnici Hrvatske ratne mornarice, članovi Udruge veterana domovinskog rata Brodosplit, članovi Hrvatskog planinarskog društva Mosor, studenti Kineziološkog fakulteta iz Splita i ostali građani.



“Poštujemo epidemiološke mjere u skladu s uputama županijskog Stožera civilne zaštite. Volonteri nose maske i drže razmak. Sadimo bjelogoricu i crnogoricu, to je hrast i česmina, dio će se saditi u sadnicama, a dio crnogorice ide u sjemenu. Od sadnica uz hrast crniku imamo pinjole, čempres i dalmatinski bor”, kazao je Špicer.

Smatra i da su u požarima su, nažalost, izgorjela tako velika područja i- da ih se pošumljava sljedećih sto godina- ne bismo uspjeli stići posaditi sve što je izgorjelo te, 2017. godine.

Stručnu i tehničku pomoć volonterima pri pošumljavanju pružat će stručnjaci Hrvatskih šuma, pripadnici Ravnateljstva civilne zaštite te volonteri HGSS-a i Gradskog društva Crvenog križa Splita, te predstavnici partnerskih organizacija. Besplatan prijevoz volontera od Splita do požarišta i ove godine je osigurao Grad Split.

Tijekom tri godine, koliko traje akcija Boranka, pošumljavalo se na području Splita, Žrnovnice, Mosora, Sitnog Donjeg, Zvjezdanog sela Mosor, Kučina, Zadra i Makarske.

U akciji Boranka do sada je aktivno sudjelovalo ukupno 6300 volontera iz brojnih mjesta i gradova, a posađeno je više od 60 tisuća stabala diljem Dalmacije.

Akcija se financira isključivo od sponzorstva i donacija, sadnice im daju Hrvatske šume, a volonterima osiguravaju obrok.

Komentari