Bolsonaro i Lula privode kampanju kraju

Kampanja za drugi krug predsjedničkih izbora završava se u subotu na jugoistoku Brazila skupovima Luiza Inácia Lule da Silve, izglednog pobjednika drugog kruga, u Sao Paulu i predsjednika na odlasku Jaira Bolsonara u Belo Horizonteu.

“Vjerujem u pobjedu”, rekao je novinarima 67-godišnji predsjednik na odlasku, nakon čega je poveo povorku motociklista odjevenih u žuto i zeleno, boje brazilske zastave, koji su ga dočekali povicima “Mito, Mito” (Bolsonarov nadimak).

Lula je povećao prednost za šest postotnih bodova u anketi uglednog instituta Datafolha objavljenoj u četvrtak.

Posljednja anketa u subotu pokazat će trend dan uoči glasanja.



No agencije za ispitivanje javnog mnijenja bile su na meti kritike nakon prvog kruga 2. listopada jer su potpuno podcijenile uspjeh Bolsonara koji je na kraju dobio 43 posto, iza Lule koji je osvojio 48 posto glasova.

Lula koji je ovih dana proslavio 77. rođendan, želi se vratiti na vlast pošto je vodio najveće gospodarstvo Latinske Amerike od 2003. do 2010., nakon čega je 18 mjeseci proveo u zatvoru zbog korupcije, ali je sud poništio presudu.

“Brazilu treba vlada koja se ponovno brine za naš narod, napose za one kojima je briga najpotrebnija. Trebaju mu mir, demokracija i dijalog”, napisao je Lula u pismu elektorima u kojemu napada zemlju “mržnje, laži i nesnošljivosti” koju, kaže, utjelovljuje Bolsonaro.

U glavnom gradu Braziliji ulicama su prošetali pristaše obojice kandidata.

Komentari