Bolivija najavila napuštanje savezništva s Venezuelom i Kubom

Nakon ostavke dosadašnjeg bolivijskog predsjednika Eva Moralesa Bolivija se pridružila “Skupini iz Lime” čime je dodatno oslabila nekada bliske veze s Venezuelom.

Bolivijska prijelazna vlada pridružila se takozvanoj “Skupini iz Lime” u kojoj se sada nalazi 15 američkih država, uključujući Brazil, Argentina, Meksiko i Kanada, objavilo je bolivijsko ministarstvo vanjskih poslova u nedjelju.

U Venezueli se vodi oštra borba za vlast između ljevičarske vlade Nicolasa Madura i oporbe koju vodi Juan Guaido.

Skupina iz Lime je osnovana 2017. u pokušaju da se u regiji nađe rješenje za krizu u Venezueli u kojoj je više od 50 zemalja dalo potporu Guaidu.



Tijekom Moralesove vlasti Bolivija je bila jedna od Madurovih najbližih saveznica, no Skupina iz Lime Madurovu vladu smatra nelegitimnom.

Morales je u tjednima nakon izbora održanih u listopadu, za koje je oporba tvrdila da su namješteni, bio primoran napustiti zemlju a bolivijska prijelazna predsjednica Jeanine Anez prekinula je njegova savezništva.

Najavila je da će svi venezuelski diplomati napustiti zemlju zbog navodnog upletanja u unutarnje poslova Bolivije. Bolivija je također najavila da će napustiti savez ALBA-TCP, organizaciju koju su osnovale Kuba i Venezuela.

Komentari