Bojan Glavašević: Potrebno je donijeti plan prihvata izbjeglica, Hrvatska ima kapacitete

Saborski zastupnik zeleno-lijevog bloka Bojan Glavašević za N1 je komentirao rusku invaziju na Ukrajinu.

“Ja sam se nadao da do ovoga doista neće doći iako su sve informacije upućivale na to da je zapravo invazija, odnosno početak oružane agresije nešto što će se dogoditi vrlo, vrlo brzo. Što reći, možemo samo u najsnažnijim riječima osuditi ovu oružanu agresiju”, rekao je Glavašević.

Dodaje da Ukrajini treba iskazati solidarnost, ali ne samo riječima, već i djelima. Potrebno se, kaže, pripremiti se na izbjeglički val.

“Vidim da se u vijestima koristi fraza koju je i Putin koristio – specijalna operacija. Nije to specijalna operacija, to je čista invazija čista oružana agresija i kršenje međunarodnog prava. Smatram, i ja i moj Klub, da Ukrajini treba iskazati maksimalnu solidarnost i riječima i djelima. Potrebno je udariti na Rusiju sa sankcijama, ekonomskim, blokirati imovinu njihovih državljana u EU i isto je tako potrebno pripremiti se na izbjeglički val. Prekjučer smo o tome razgovarali na Odboru za vanjsku politiku koji se sada vrlo redovito sastaje. Izgleda da kod vladajućih postoji dobra volja da se sudjeluje u prihvatu izbjeglica. Mislimo da je to jako dobro, Hrvatska ima kapacitete još iz Domovinskog rata koje je potrebno aktivirati, ali potrebno je da vladajući čim prije donesu plan prihvata izbjeglica tako da možemo znati kako bi to trebalo izgledati da se počne s organiziranjem, ako je to doista nešto što vladajućih žele napraviti”, rekao je Glavašević.



“Očekujemo konkretne korake. Solidarnost i lijepe riječi su super, ali u ovakvoj situaciji su potrebna djela koja govore još glasnije. Ima puno civila kojima Hrvatska može pomoći, kod nas postoje stare, povijesne zajednice Ukrajinaca i Rusina koje bi u prihvatu izbjeglica mogle imati vrlo važnu ulogu. Isto smatramo da bi EU i međunarodne organizacije Ukrajini trebale pomoći ne samo kroz ekonomske sankcije, nego i humanitarnu i financijsku pomoć, a i kroz naoružavanje. Kada ste suočeni s agresorom poput Rusije suosjećanje nije dovoljno. To smo iskusili u Domovinskom ratu i svjesni smo da zakoni šute kada oružje govori. Nažalost”, kazao je Glavašević.

 

Komentari