BLISKI ISTOK Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo na suzdržavanje od korištenja sile

Hrvatska je u petak pozvala na smirivanje stanja u Iraku i na cijelom području Bliskog istoka, nakon ubojstva iranskog generala Kasema Sulejmanija za koje su Iranci zaprijetili osvetom.

“Republika Hrvatska s velikom zabrinutošću pomno prati najnoviji razvoj događaja u Iraku i na cijelom području Bliskog istoka. Pozivamo na smirivanje stanja, suzdržavanje od korištenja sile i ulaganje dodatnih napora radi pronalaženje diplomatskog rješenja u interesu svih strana i očuvanja globalnog mira”, kaže se u priopćenju ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Ministarstvo dodaje da je u stalnom kontaktu s veleposlanstvom u Bagdadu te da je osoblje veleposlanstva dobro, kao i svi hrvatski državljani u Iraku.

Međunarodna zajednica zabrinuta je u petak zbog eskalacije napetosti nakon što su američke snage ubile moćnog iranskog generala Sulejmanija, čime je zaoštrena ionako napeta situacija između Washingtona i Teherana.



Iransko Vrhovno vijeće za nacionalnu sigurnost obećalo je u petak osvetiti “na pravom mjestu i u pravom trenutku” smrt iranskog generala.

Komentari