Blaženka Divjak želi da učitelji rade bez ugovora. Sabina Glasovac se obrušila na ministarstvo: Lovite u mutnome i kršite zakon i radnička prava

Tomislav Kristo / CROPIX

Saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac danas se na Facebooku obrušila na Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Glasovac je objavila presliku upute koju je Ministarstvo poslalo ravnateljima škola, a radi se o zapošljavanju nastavnika na određeno vrijeme do 60 dana. Ukratko, prema toj uputi ravnateljima se predlaže da učiteljima dopuste da rade bez potpisanih ugovora o radu na određeno vrijeme.

Ministarstvo upućuje ravnatelje da s novim nužnim zaposlenicima osiguraju “kontinuirano izvođenje nastave” i omoguće im da rade i u razdoblju dok od Ministarstva obrazovanja i Ministarstva financija nisu dobili suglasnost da s učiteljima potpišu ugovore.

“Kome je u Ministarstvu znanosti i obrazovanja ovo palo na pamet? Ovakvom uputom tražite od ravnatelja protuzakonito ponašanje. Da radnike do 60 dana ‘drže na crno’ bez ugovora koji se smije potpisati tek po primitku suglasnosti, a po primitku ugovore treba valjda antidatirati – tako piše u dopisu. Kako mislite da ravnatelji/škole prijave radnike na zdravstveno i mirovinsko bez ugovora? Očekujem od Ministarstva da odmah povuče ovu suludu i protuzakonitu uputu. Jest pandemija, radi se u izmijenjenim okolnostima, funkcioniranje škola je bitno izmijenjeno i otežano, ali to ne smije biti izlika da ‘lovite u mutnome’ i kršite zakon i radnička prava”, napisala je na društvenim mrežama Glasovac.



 

Komentari