BLATNE BUJICE I POPLAVE Na području Požege sanira se šteta, očekuje se proglašenje elementarne nepogode

Ilustracija Foto: Screenshot

Zbog jake kiše poplavljena su mjesta u Požeštini, stvorile su se blatne bujice koje su se slijevale s okolnih brda noseći granje i smeće. Najveći problemi su u gradu Požegi i naseljima Drškovci, Vidovci i Dervišaga.

Poplavljena su dvorišta i podrumi, a problema ima i na lokalnim cestama, među ostalim i zbog odrona. Zaustavljen je željeznički promet na relaciji Požega – Pleternica, a u Vidovcima je isključen električni napon.

Od policije i vatrogasaca do civilne zaštite i djelatnika Hrvatskih voda, rade na saniranju posljedica nevremena.

“Službeni podaci mjerenja u gradu Požegi kažu da je palo 38 litara kiše po četvornom metru, no s obzirom na nekakva iskustva ljudi koji se time bave, na području Vidovaca i Dervišage, gdje je zapravo najgore stanje, palo je preko 60 litara kiše”, izjavila je je Antonija Jozić, požeško-slavonska županica.



“Nažalost ponavlja se situacija od prošle godine, iznenadno nevrijeme, tako nevjerojatnih količina padalina u kratkom vremenu. Svi projektirani kapaciteti odvodnih kanala nisu ni u snu razmišljali da bi trebali biti tako veliki”, komentirao je Borislav Miličević, zamjenik gradonačelnika Požege.

Naselje Vidovci posjetio je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

“Najviše štete su napravili potok Nakop i kanal Pakao kojem i samo ime dovoljno govori. Jedino što je moguće u budućnosti napraviti je da vodu zaustavimo na uzvodnom području, odnosno napraviti retencije koje će pohraniti veće količine vode”, rekao je.

Očekuje se proglašenje elementarne nepogode

“Odluka o proglašenju elementarne nepogode slijedit će nakon što to zatraži gradonačelnik Požege. Ja sam uvjerena da ima elemenata za proglašenje. Sutra ujutro imamo stožer civilne zaštite”, poručila je jučer požeško-slavonska županica.

Između Požege i Pleternice zaustavljen je željeznički promet. Stanje se poslijepodne smirilo, a šteta se sanira, donosi HRT.

Komentari