Bjelovarski vrtići ipak neće biti besplatni za skrbnike s troje ili više djece

Pixabay

Bjelovarski vrtići ipak neće biti besplatni za roditelje i skrbnike troje ili više djece, iako je takvu odluku potkraj prošle godine jednoglasno donijelo Gradsko vijeće, a na snagu je trebala stupiti početkom ove godine.

Umjesto toga, vrtić neće morati plaćati samo oni roditelji čiji mjesečni prihod nije veći od 1.400 kuna po članu kućanstva, dok će svi ostali i dalje plaćati 500 kuna po djetetu mjesečno, a takva odluka na snagu će stupiti sljedećeg mjeseca.

Na takvu odluku Gradske uprave reagirala je priopćenjem stranka Centar, čija potpredsjednica, Bjelovarčanka Danijela Hajdinjak Prihić, smatra da je gradonačelnik Dario Hrebak prekoračio ovlasti.

„Želimo upozoriti javnost kako gradonačelnik Hrebak od gradskih ustanova vrtića traži da izmijene svoje pravilnike na način da svim roditeljima/skrbnicima koji imaju prihode veće od 1400 kuna po članu kućanstva bude onemogućeno gradsko financiranje smještaja u vrtiću”, stoji u priopćenju Centra.



Tvrde i da je u ovom slučaju riječ “o nelegitimnom načinu izmjene odluke Gradskog vijeća u kojoj stoji da pravo na sufinanciranje vrtića imaju svi roditelji/skrbnici s više od troje djece ako je prvo i drugo polaznik osnovne škole”.

„Smatramo skandaloznim činjenicu da gradonačelnik Hrebak višečlane obitelji smatra bogatima ako im prihodi prelaze, po nama, mizernih 1400 kuna po članu što u slučaju obitelji s troje djece iznosi svega 7000 kuna. Takve obitelji treba podržati na sve moguće načine ako nam je demografija i budućnost našega grada na prvom mjestu, a ne ih šikanirati i političkim pritiscima mijenjati odluke legitimnih gradskih tijela”, stoji u priopćenju iz Centra

Izražavaju i žaljenje jer se, kako kažu, kvalitetna demografska mjera pretvara u socijalnu pomoć.

Resorni pročelnik Milan Mateković na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća pojasnio je da je prihodovni cenzus uveden jer je u gradskom proračunu za ovu godinu za tu mjeru planirano 400 tisuća kuna, a u razgovoru s ravnateljima gradskih vrtića ispostavilo se da taj iznos neće biti dovoljan.

Komentari