Bjelovar traži dobrovoljce za znanstveni pokus na području budućih toplica

Ilustracija Foto: Bjelovarac.hr

Grad Bjelovar pripremio je znanstveni pokus u sklopu istraživanja ljekovitosti bjelovarskih termalnih izvora, što bi, u slučaju da bude dokazano, trebao biti dodatni mamac ne samo za plivače rekreativce, nego i za budući vrlo isplativi zdravstveni turizam, ali se istovremeno ispituje ispravnost već nabavljene opreme za bazene.

Stoga se za potrebe istraživanja traži između ne manje od 20, i ne više od 200 dobrovoljaca svih dobi i uzrasta, da se sutra u 10 sati pridruže pokusu na lokaciji budućih bjelovarskih bazena! Svakom sudioniku osigurani su skromni i darovi zahvalnosti, doživotna besplatna obiteljska ulaznica na bazene i pletena košara prepuna bjelovarskih delicija, prilog lokalnih OPG-ova i mesara.

Kako bi eksperiment bio što ekonomičniji i dao što više rezultata u što manje vremena, eksperiment će se izvoditi u dvije faze:

1. tehnička faza je u kojoj će se isprobati tehnička oprema, filteri, pumpe i sustav dezinfekcije. Zdravstvena faza u kojoj će se istražiti koliko vremena će bazen s kupačima držati temperaturu vode od 49,5º C te koliko je vode potrebno odlijevati i dolijevati s izvora da ona u svako doba godine bude ugodno topla.



2. Istovremeno će se provoditi i zdravstveni eksperiment. Uzimat će s voda na analizu prije i nakon korištenja. Mole se dragovoljci da ne mokre u bazen, jer će biti otkriveni budući da se u vodu pušta agens koji će vodu s mokraćom obojati u crveno! Svakom volonteru će prije dvosatnog boravka biti izmjeren tlak, puls i uzet će se uzorak krvi iz prsta, a također se će medicinski postupak ponoviti i nakon kupanja. Žele se dobiti dokazi o ljekovitosti vode, jer bi uz te dokaze bjelovarski bazeni imali perspektivu da osim rekreativaca i sportaša privlače i goste iz segmenta zdravstvenoga turizma!

“Zbog toga je potrebno da na baznima imamo demografski što vjerodostojniju grupu volontera, što bi se reklo, od djece do umirovljenika, te da u dvosatnom zdravstveno, tehničkom eksperimentu sudjeluje podjednak muškaraca i žena. Potrebno nam je najmanje 20 volontera, a pripremili smo darove za njih ukupno 200, pa vjerujem da će sudionike osim doživotnih obiteljskih ulaznica na bazene obradovati i košara s delicijama koje će kući ponijeti taman za ručak”, rekao je voditelj eksperimenta dr. sc. medicinskih znanosti primarijus Prvoslav Travnjić, za Zvono.hr.

 

Komentari