Bjelovar postaje grad bez prireza; Hrebak: Neće biti lako, ali isplatit će se

Facebook

Bjelovarski vijećnici na današnjoj elektroničkoj sjednici Gradskog vijeća odlučuju hoće li Grad Bjelovaru će nakon gotovo 20 godina u potpunosti ukinuti prirez.

S obzirom na to da su gradski vijećnici već u dva navrata jednoglasno podržali rezanja prireza, za očekivati je da će i ovaj put također jednoglasno podržati prijedlog o njegovom potpunom ukidanju, piše portal Bjelovarlive.

Donesu li vijećnici takvu odluku Bjelovar će kao najveći grad postati predvodnik liste od gotovo 30 hrvatskih gradova koji nemaju prirez. Sada je to Samobor.

Prirez od 12 posto uvela je bjelovarska gradska vlast tijekom 2001. godine kad se čelu grada nalazila Đurđa Adlešič. Taj lokalni porez uveden je namjenski jer se njome trebao prikupiti novac za izgradnju kompleksa zatvorenih bazena. Iako je prirez uveden, ideja o zatvorenim bazenima u Bjelovaru nažalost nikad nije realizirana.



S druge strane gradska vlast je tijekom gotovo dva desetljeća ubirala novac poreznih obveznika koji se trošio u neke druge svrhe. Naime, godišnje se na ime prireza od 12 posto u gradski proračun slijevalo oko 10 milijuna kuna.

Hrebak: Sada i stvarno postajemo TAX FREE grad

Zbog ekonomske krize uzrokovane epidemijom koronavirusa, ukidanje prireza jedna je mjera koje je osmislila Gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Dariom Hrebakom.

“Mnogi me ovih dana pitaju da li je to nužno baš sada? Bjelovar je administrativno i gospodarsko sjedište županije, grad od 40 000 stanovnika, hoćemo li uspjeti izdržati bez prireza u jeku najveće krize? Pa kako smo izdržali u vremenu od 1990.-2001. dok prirez nije uveden!? Nakon 19 godina prirez odlazi u prošlost, a činjenica da ga skidamo baš sad u jeku krize najbolje govori koliko smo pripremili gradsku upravu, gradske financije, racionalizirali troškove, podigli kvalitetu i koliko je snažna poruka koja se šalje iz Bjelovara – MOŽE SE!

Neće biti lako, ali neka na osnovu toga što postajemo najveći grad u državi bez prireza, barem nekoliko poduzetnika odluči investirati u Bjelovaru i da se zaposli više ljudi, isplatit će se.

Sada i stvarno postajemo TAX FREE grad”, napisao je Hrebak na Facebooku.

Komentari