Bjelovar među prvim gradovima koji su uskladili zemljišne knjige i katastar

foto: Štefan Brajković

Bjelovar će postati jedan od prvih gradova u Hrvatskoj koji će imati potpuno usklađene zemljišne knjige. Riječ je tehničkoj reambulaciji koja se provodi u suradnji s Državnom geodetskom upravom i Općinskim sudom u Bjelovaru i koje će riješiti jedan od najvećih problema. Svatko tko je kupovao ili prodavao nekretnine, ulagao ili gradio dobro zna što su neusklađeni podaci i koliko to stoji živaca i novaca.

“Kratko rečeno imamo situaciju da su podaci iz zemljišnih knjige iz 1924., a katastarske izmjere iz 1980. i jasno je koliki je to problem. Reambulacijom ćemo sve podatke objediniti, utvrditi stvarne vlasnike i sve nekretnine koje se nalaze na gradskom području i njihov točan položaj. Time otvaramo i mogućnost za brža ulaganja jer bez sređenih zemljišnih knjiga to ide teško. Ovo je rudarski posao koji smo počeli 2018. godine i sada smo negdje na pola puta”, kazao je danas gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.

Prema riječima pročelnika Područnog ureda za katastar Bjelovar Damira Soptije Bjelovar je podijeljen u četiri zone od kojih je potpuno dovršena prva, od sjevernog dijela grada prema centru.

“Mi smo obradili prvu zonu u kojoj je 3487 katastarskih čestica, 4200 objekata i oko 5000 stranaka koje bile kod nas pozvane na predočavanje podataka prikupljenih tehničkom reambulacijom razgovoru pred Povjerenstvom Geodetske uprave i Općinskog suda kako bi se podaci uskladili. Mi naime moramo pozvati na predočavanje sve upisane vlasnike i posjednike. Uz to popisane su i sve građevine izgrađene na tim česticama, svaka kuća, garaža, poslovni prostor. Svi ti podaci su ušli u jedinstvenu Bazu zemljišno-knjižnih podataka knjiga i više nema gruntovnog izvatka i posjedovnog lista već samo jedan izvadak iz baze zemljišno-knjižnih podataka”, kazao je Soptija. Prva zona je gotova, slijedi zona 2 odnosno Poslovna zona Lepirac, zona 3 koja je centar grada i zona 4 koja je vojarna Bilogora. Tehnička reambulacija donosi još jednu veliku prednost za sve građane vezane uz sudske sporove oko vlasništva te investicije kad je riječ o pravnim osobama.



“Ovime je sve usklađeno, svi su podaci ažurirani, posložene su čestice i svi su vlasnici poznati. Sve je jasno na početku bilo kakve transakcije. Evo jednog primjera iz prakse kakvih više neće biti: događalo se da su kao vlasnici neke čestice upisani ljudi koji su preminuli prije 50 godina i slično, a sada toga više neće biti”, kazao je voditelj Zemljišnoknjižnog odjela u Bjelovaru Dušan Đerić.

Kako je ovdje riječ o digitalnoj bazi podataka nije potrebno čekati da obrade cijele katastarske općine i potom unose podaci kako se radilo ranije. Umjesto toga kako se podaci unose oni se odmah mogu koristiti. Procjenjuje se da će posao potrajati još tri godine. Primjera radi grad Varaždin koji je nedavno objavio da je digitalizirao i objedinio sve podatke taj je posao počeo prije deset godina.

Do sada je Grad Bjelovar koji financira 60 posto projekta uložio više od 400 tisuća kuna, no to je dobro potrošen novac. Da se to ne radi tako svi građani čiji podaci ne štimaju to bi morali financirati sami, piše Bjelovar Live.

Komentari