Bivši šef zadarske SOA-e pronađen mrtav u okolici Knina

Ilustracija Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

U nedjelju je u blizini Knina pronađeno tijelo bivšeg šefa zadarskog centra SOA-e Tonija Matasa. Informaciju je potvrdila glasnogovornica Hrvatske pošte Jo Kempen, gdje je Matas bio zaposlen na poziciji direktora korporativne sigurnosti.

Glasnogovornik šibensko-kninske policije Šime Pavić potvrdio je pronalazak tijela, no ističe da policija zasad neće izlaziti s detaljima. Samo dodaje da će sve biti poznato nakon završenog očevida.

Matas je navodno pronađen prostrijeljene glave, no još nije poznato radi li se o ubojstvu ili samoubojstvu. Nacional piše kako je u automobilu u kojem je pronađeno tijelo navodno ostavio i oproštajno pismo.

Karamarkov kandidat za šefa SOA-e

Toni Matas svojedobno je bio Karamarkov kandidat za ravnatelja SOA-e u vrijeme premijerskog mandata Tihomira Oreškovića.Nacional navodi kako mi je tada više izvora iz obavještajnih krugova kazalo kako su zgroženi takvim Karamarkovim odabirom, ističući da je Matas osobno vrlo lojalan Karamarku te da ih povezuju razna poluprivatna zajednička druženja, kao i da za mjesto glavnog šefa SOA-e naprosto nije kapacitiran. Te 2016. za šefa SOA-e je izabran Daniel Markić, protiv kojeg je bio HDZ.

Nacional je koncem lipnja 2016. pisao da se Tomislav Karamarko tijekom prijepodneva u prvom danu poslije ostavke, koju je nakon Nacionalova otkrića afere Konzultantica podnio na funkciju predsjednika HDZ-a, sastao upravo s Tonijem Matasom.

Promaknut u Pošti par dana nakon izbijanja afere s Rimac

Fotografije do kojih je uspio doći Nacional pokazale su da se Karamarko dulje nalazio u lobiju zagrebačkog hotela Sheraton. Ondje se susreo s Matasom, bivšim šefom centra SOA-e u Zadru koji je na tu poziciju postavljen 2007. Tada ga je, navodi Nacional, na nju postavio upravo Karamarko, u to vrijeme čelnik obavještajne službe.

Nacional je u kolovozu 2018. objavio kako je Matas u Hrvatskoj pošti zaposlen na posao zamjenika direktora korporativne sigurnost, i to, tvrdi Nacional, bez javnog natječaja. To otkriće navodno je, piše Nacional, tada izazvalo nezadovoljstvo u miljeu bliskom Milijanu Brkiću.

U kolovozu prošle godine, pozivajući se na izvor iz Hrvatske pošte, Nacional je pisao kako je Matas za direktora korporativne sigurnosti Hrvatske pošte promaknut svega nekoliko dana nakon što je izbila afera Vjetroelektrane u čijem se središtu zasad nalazi Josipa Rimac.

Veza između Matasa, Josipe Rimac i poduzetnika Sladića

Kako je Jutarnji list pisao lani u lipnju, Josipa Rimac je oko ‘bube’ koju je pronašla u svom automobilu razgovarala s Matasom i poduzetnikom Josipom Pleslićem. Moguće je, piše tada Jutarnji, da su upravo oni poslali ljude, navodno iz jedne detektivske agencije, da pregledaju Audi Josipe Rimac.

Nacional je, pak, objavio da je Pleslić istražiteljima tijekom ispitivanja navodno kazao da je, prema njegovim saznanjima, Josipu Rimac na nezakonite radnje poticao upravo Toni Matas.

Pleslić je istražiteljima, tvrdi Nacional, izjavio kako je upravo Toni Matas spojio Josipu Rimac s Antom Sladićem, poduzetnikom radi koga se trebao mijenjati sadržaj Vladine uredbe vezane za poljoprivredna zemljišta na način da sa Sladićem povezane tvrtke budu u mogućnosti izvući više državnih poticaja.

Pleslić je, tvrdi Nacional, naveo kako je Toni Matas ispričao Josipi Rimac da je Ante Sladić čovjek od njegova najvećeg povjerenja te je zamolio da mu ona pokuša pomoći na svaki mogući način.

Komentari