BIVŠI RAVNATELJ SREBRNJAKA ULAZI U POLITIKU Boro Nogalo priključuje se Stranci s imenom i prezimenom

Foto: Marko Todorov / CROPIX

U političku arenu stiže još jedan liječnik, i to Boro Nogalo, ugledni pedijatar koji je pune 23 godine vodio bolnicu Srebrnjak i čovjek koji je s čela te bolnice naprasno smijenjen krajem prošle godine na vrlo ružan način, a što je diglo na noge i djelatnike bolnice i pacijente.

Odlučio se priključiti Stranci s imenom i prezimenom, najmlađoj političkoj stranci na domaćoj sceni koja okuplja ugledne pojedince, uspješne gradonačelnike i načelnike poput Dalije Orešković, bivše šefice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Ante Pranića, gradonačelnika Vrgorca, Josipa Budimira, dugogodišnjeg HSLSova gospodarskog stratega, Marka Jelića, gradonačelnika Knina, a nastala je pod “dirigentskom palicom” političkog analitičara i tvorca Mosta Ivice Relkovića, piše Večernji list.

Kandidat za gradonačelnika?

Prošlog je tjedna odlučeno da stanku vodi bivši Mostov ministar uprave i bivši gradonačelnik Omiša Ivan Kovačić, a ovog tjedna dobili su i veliko pojačanje u liku dr. Nogala koji će kako doznaje Večernji, biti stranački adut za Zagreb, vjerojatno za prvu izbornu jedinicu. A za godinu dana, pokaže li se Nogalo uspješnom pričom, kažu izvori u Stranci s imenom i prezimenom, poznati bi liječnik mogao biti i kandidat te stranke za gradonačelnika Zagreba. Sam Boro Nogalo kaže da su ga cijeli život vabili da se uključi u politiku, a poziva je bilo pogotovo nakon što je smijenjen s čela bolnice Srebrenjak. No od toga je uvijek bježao.

“Danas vidim da kao jedinka ne možete ništa, a morate nešto učiniti jer vidite da je Klaićeva bolnica uništena u potresu, da je uništena neonatologija u Petrovoj, da se čak i za zadovoljavanje uvjeta na onkologiji na Rebru prikupljaju donacije, a projekti od pola milijarde kuna dovode u pitanje”, objašnjava Nogalo što ga tjera u politiku. S tom se odlukom, nastavlja, njegova obitelj, a pogotovo supruga teško miri. No mora, kaže, u tu bitku, između ostalog i jer je njegovo životno djelo, bolnica Srebrenjak, dovedeno u pitanje.



“Nikad nisam bio političar i sada se smatram nezavisnim i tako ću i djelovati. Ulazim u ovu priču da bih nešto napravio, ali i da bih bio zviždač i ukazivao na nemoral koji se u bolnici Srebrenjak dogodio”, kaže Nogalo koji otkako je smijenjen tvrdi da je to zbog projekta od 60 milijuna eura i vrijednog zemljišta na Sljemenu čiji je vlasnik upravo bolnica Srebrenjak.

Jedini uvjet: ne prvi na listi

Kaže kako je odluka na Stranku s imenom i prezimenom “pala” jer se uvijek u životu vodio intuicijom, prema nekom svom unutarnjem osjećaju, a intuicija mu kaže da je ekipa oko Stranke s imenom i prezimenom poštena i da s njom može realizirati neke svoje ideje i napraviti nešto da ovo društvo bude bolje. Gdje će biti na listi i u kojoj izbornoj jedinici, Nogalo kaže da u ovom trenutku doista ne zna. Jedini mu je, kaže, uvjet bio da na listi ne bude prvi. U Stranci s imenom i prezimenom bit će na čelu odbora za zdravstvo i, kako kaže, već priprema program.

“Neću samo ukazivati na probleme. Treba nuditi rješenja. A rješenje je: jasna pravila igre iza sve. Sustav zdravstva je neracionalan i treba ga organizirati. Za to čak nije potrebno gasiti bolnice, ali ih treba specijalizirati. Kada se svi bave svime, onda se ne bave ničim. I treba decentralizirati sustav, ne samo uprave, nego i zdravstvenog osiguranja”, zaključuje Nogalo, piše Večernji list.

Komentari