BIVŠI PUTINOV SAVJETNIK : Nuklearna prijetnja bila je blef, Biden može zaustaviti rat za 24 sata

Foto: Twitter

Bivši savjetnik ruskog predsjednika Vladimira Putina i jedan od najpoznatijih ruskih ekonomista Andrey Illarionov rekao je da je nuklearna prijetnja bila blef.
Illarionov je jedan od najpoznatijih ruskih ekonomista, bio je savjetnik za ekonomiju ruskih vlada u 1990-ima, a zatim i savjetnik za privredu samom Putinu od 2000. do kraja 2005. godine. Još tijekom svog mandata u vladi postao je kritičar smjera kojim je krenuo Putinov režim (primjerice, nacionalizacija naftnog giganta Jukosa koju je naredio Putin nazvao je 2004. “prijevarom godine”, iako je bio suradnik vlade), i zatim je krajem 2005. dao ostavku te je postao jedan od najpoznatijih Putinovih oponenata. Već 2006. odselio se u Sjedinjene Američke Države.

On je sumnje u Putinovu pobjedu i pretpostavke o blefiranju da će iskoristiti nuklearno oružje rekao u ekskluzivnom intervjuu za Večernji list. Osim toga, poručio je i da američki predsjednik Joe Biden može zaustaviti rat u Ukrajini za 24 sata. Govorio je o tome zašto misli da je Putin već izgubio rat te kakve ideje ga nadahnjuju, prenosi Klix.

“Planirao je napraviti nešto već 20 godina, ne u konačnom obliku u koji je akcija evoluirala 24. veljače, ali je imao ideje da je potrebno nešto napraviti s Ukrajinom još od 2000 godina”, rekao je Illarionov.

Pojašnjava da su akcije već tih godina započete i to napadom na ukrajinski otok Tuzla u prolazu Kerč 2003. godine. Putin je navodno pokušao okupirati i anektirati to ostrvo, ali navodi da osim te postoji duga lista operacija do danas u kojima je sudjelovao Putin.Naglašava kako Putina nadahnjuje pravo na “povijesnu Rusiju” [to je izmišljeni termin ruskih imperijalista i neoimperijalista i ne postoji u povijesnoj literaturi.

Illarionov smatra da Putin nema šanse za pobjedu u ratu u Ukrajini.

 

Komentari