Bivši ministar policije istaknuo je detalj o kojem se ne govori: Treba provjeriti sve aspekte tog događaja i sve sudionike

Foto: Bruno Konjević / CROPIX

Nakon stravičnog događaja na Markovu trgu i pucnjave koja je za posljedicu imala ranjenog policajca i preminulog napadača, gotovo iz minute u minutu dolaze novi detalji.

Brojne su još nejasnoće, a zasad je poznato da je napadač došetao s dugom cijevi na Markov trg i propucao policijskog službenika koji je čuvao zgradu Vlade. Nakon toga je 22-godišnji napadač pobjegao, a policija navodi da je počinio samoubojstvo.

O tom činu razgovarali smo s bivšim ministrom Unutarnjih poslova Vlahom Orepićem koji je raščlanio ovaj događaj na dvije vrste odgovornosti: političku i stručnu.

“Ovo je izrazito delikatna situacija. Kao društvo možemo otići u nepovrat ako se ovo nastavi. Činjenica je da je taj dečko na Markov trg došao pješke, imao je dugu cijev. Pucao je na policiju ispred zrada Vlade i Sabora. On je dotad bio potpuno nepoznat. Izgleda kao jednan čin gnjeva i emotivnog stanja. Ne može se reći da odgovornost za ovo ne postoji”, rekao je Orepić i objasnio dvije vrste odgovornosti.



Provjeriti sve sudionike

Sa stručne strane, bivši ministar kaže kako je razina osiguranja temeljena na sigurnosnoj prosudbi.

“Ne možete reći da nitko nije kriv. To je u svakom slučaju jedan sigurnosni propust. Svakako treba vidjeti jesu li ranjeni policajac, kao i njegov kolega, radili osiguranje po pravilima struke, ili su tamo stajali samo formalno. Tu također treba provjeriti i odgovornost zapovjednika te jesu li policajci bili pravilno raspoređeni na Markovom trgu”, rekao je Orepić i dodao tvrdnju o kojoj se još ne govori: “Iako je grozno što je kolega policajac stradao i sva sreća da je živ, treba provjeriti i je li on bio sposoban za rad i provjeriti je li sve rađeno prema procedurama i pravilima struke. Iako je za medije on sada ultimativna žrtva i svojevrsni heroj, i ne kažem da on to nije, svejedno prema pravilima struke treba provjeriti sve aspekte tog događaja i sve sudionike”, rekao je Vlaho Orepić.

Orepić dalje navodi kako se to u svakom slučaju “nije smjelo dogoditi” te da treba izvući naučene lekcije.

Osim toga, bivši ministar smatra kako Vlada i ministar Davor Božinović ne smiju zatvoriti cijeli trg, a time se ujedno dotaknuo i druge medalje odgovornosti, one političke.

Orepić protiv zatvaranja Trga

“Mi iz ovoga ne smijemo izaći neslobodni! Također, ja ne tvrdim populistički kao neki današnji oporbeni zastupnici da ministar Božinović mora odstupiti. Smatram da se on više bavi politikom, a ne policijom, no odgovornost je još dublja. Mi od sigurnosnog aparata u zadnje vrijeme ne dobivamo ono što trebamo. Odgađa se rješavanje problema u policijskom sustavu i tu leži najveća politička odgovornost”, rekao je Orepić.

Za kraj je upozorio na status policajaca.

“Policijski službenici su preopterećeni i sustav je zapušten. Standard policajaca je jako loš i na dnu su društvene ljestvice. Kao ministar sam se zalagao da se to promjeni i tu je ključna odgovornost ministra. Policajci su potplaćeni, a Božinović se, ponavljam, više bavi politikom, nego policijom”, zaključio je Vlaho Orepić.

Podsjećamo, mladić koji je u ponedjeljak na Markovom trgu ranio policajca pa nakon toga presudio sebi kako navodi policija, živio je u selu Kletište kod Kutine.

Policija je obavila pretres kuće u kojoj je živio s roditeljima i uhitila njegovog oca. Pretpostavlja se kako je mladić do oružja došao preko svog oca koji je ratni veteran.

Ravnatelj policije je potvrdio kako se radi o dugom vatrenom oružju te kako je oružje pronađeno.

Komentari