Bivši ministar obrane i politički komentator pojasnili prepirke Banožića i Milanovića koji je vijence morao položiti sam

Zoran Milanović/Milan Sabic/PIXSELL

Napetosti s predsjednika Zorana Milanovića i predsjednika Vlade, Andreja Plenkovića, prešle su i na ministra obrane, Maria Banožića. Njega pak predsjednik Milanović optužuje kako ga nitko nije pozvao na usklađenje protokola, a nitko ga nije ni obavijestio o programu svečanog polaganja vijenaca.

Predsjednik je zbog toga sam položio vijenac i zapalio svijeću kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja na gradskom groblju Mirogoj.

Ministar Banožić ističe kako to nije njegova greška jer Ministarstvo obrane ne odlučuje o datumu i satnici polaganja vijenaca i paljenju svijeća za predsjednika Republike, Sabor i Vladu pa smo sve te tvrdnje provjerili s bivšim ministrom obrane u 4. sazivu Vlade, od 1998. do 2000. godine, Pavlom Miljavcem.

“Za delegaciju Vlade i Predsjednika Vlade odlučuje Uredi predsjednika Vlade, kao Uredi predsjednika Sabora i Ured predsjednika države. Oni se trebaju usuglasiti, dakle kada, kako, koja je procedura je to. Ministar ne može sam od sebe reći: ’e sad Vlada ide’, bar je to tako bilo prije kada sam ja bio ministar i Načelnik stožera”, kaže Miljavac.



Podsjeća na to da kad je on bio ministar obrane da je sam polagao vijenac za Ministarstvo obrane.

“Onda bi bio u delegaciji s Vladom, a poslije bi išao protokol Predsjednika Republike posebno. S time da su ministar obrane, odnosno državni ministri, kojih je bilo četiri, i predsjednik Vlade bili s Predsjednikom u delegaciji. Sada, po meni, oni bi se trebali uskladiti. Ne znam kako je došlo, na koji način, do kratkog spoja. U svakom slučaju to je dogovor premijera, Predsjednika i Predsjednika Sabora, da se usklade. Onda se, kada protokoli odrade zadaću, onda se oni usuglase, tko ide, šta ide… “, rekao je Miljevac.

Predsjednik Milanović tvrdi kako ga nitko nije pozvao.

“Vjerojatno nije”, smatra Miljevac pa otkriva čiji je to posao, tko je odgovoran za to.

“Pa nije to posao, to su se trebali najprije čelnici ovih tijela, Vlade, Predsjednik Hrvatske i Predsjednik sabora međusobno dogovoriti kada bi trebali polagati. Onda je stvar tehnike i njihovog protokola da to usklade. Ali prvenstveno je to njihov dogovor, ne može se nitko sjetiti pa sada odlučiti sam. Znači, tu je nastao kratki spoj”, pojašnjava.

“Mogao je netko od Predsjednika biti zadužen da nazove kabinet premijera ili pak da se njih dvojica čuju pa se protokoli, na temelju odluka svojih nadređenih, izdefiniraju, ali velim, u svakom slučaju, tako je išlo”, prisjeća se.

MORH tvrdi kako je “neistina da je Mario Banožić potpisao odluku o zajedničkom polaganju vijenaca Predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskoga sabora i Vlade RH za dan 30. listopada 2020. s početkom u 11 sati. Naime, ministar obrane potpisao je 23. listopada 2020. Odluku o obilježavanju blagdana Svih svetih i Dušnog dana u kojoj stoji da će Ministarstvo obrane, Ministarstvo hrvatskih branitelja i Ministarstvo unutarnjih poslova obilježiti blagdan Svih svetih i Dušni dan 29., 30. i 31. listopada te 1. i 2. studenoga 2020. godine”, naveli su pa dodali: “Kako se u spomenutoj Odluci ne navodi ni datum ni sat polaganja vijenaca i paljenja svijeća, naglašavamo još jednom da Ministarstvo obrane ne odlučuje o datumu i satnici polaganja vijenaca i paljenja svijeća za Predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatski sabor i Vlade Republike Hrvatske”.

“Još jednom naglašavamo kako se u Odluci o obilježavanju blagdana Svih svetih i Dušnog dana ne navodi ni točan datum niti vrijeme polaganja vijenaca i paljenja svijeća Predsjednika Republike, Hrvatskoga Sabora i Vlade RH”, zaključili su.

Bivšeg ministra upitali smo o postojanju odluke bez datuma i sata.

“Nije odluka. Oni se prije svega moraju dogovoriti ili preko protokola ili osobno. Hoće li polagati zajedno, gdje i kako će polagati. Onda je stvar tehnike, kako će se to odviti. Onda se dogovori vrijeme, ne znam vrijeme, vijenci, počasna truba, tišina i ostalo. Naravno, određen je dio vojnika koji daju počast. To je tako išlo. Nema tu naredbe, to je stvar dogovora”, tvrdi Miljevac.

Naposljetku, upitali smo ga i o isticanju predsjednika Milanovića kako “već drugi put u tjedan dana, ovoga puta u formi službenog priopćenja MORH-a, ministar obrane Mario Banožić insinuira kako Predsjednik Republike, njegov vrhovni zapovjednik, iznosi ’netočne i neutemeljene tvrdnje’”, kako su to naveli iz Ureda predsjednika.

“To je teško reći, da je Predsjedniku ministar obrane direktno podređen. Jedino mu je podređen, po sadašnjem zakonu, Načelnik stožera. To je po zapovjednoj liniji tako: premijer je nadređen ministru obrane, ministar obrane dakle je član Vlade i u biti ne prima direktne naredbe od Vrhovnog zapovjednika. Vrhovni zapovjednik je nadređen vojsci. Tako su to sad uredili, prije je bilo drugačije”, tvrdi.

“To je prije bilo puno bolje uređeno. Kada smo imali polupredsjednički sustav. Predsjednik bi tada rekao što će biti i kada tko dolazi dolaze i gotovo je bilo. Onda su svaki od njih, recimo, Ministarstvo obrane za sebe, polagalo vijence, Vlada za sebe i tko je već bio u delegaciji. Bila bi četiri državna ministra koja bi bila i s Predsjednikom i s premijerom. Zato se sada ne zna tko može udariti po stolu i reći idete sada. Ne možete, moraju se dogovoriti”, zaključuje.

Tvrdi i kako je do te promjene, po njemu, na gore, došlo prilikom promjene polupredsjedničkog sustava. “Tada se to pustilo, ali dobro to je sada do njih da se dogovore, bilo bi najbolje da svi zajedno polažu”, zaključuje.

Gjenero: Sve ovo što predsjednik Milanović radi posljedica je toga što je uhvaćen u ponašanju koje ga dezevaluira kao Predsjednika Republike

S druge strane stav političkog analitičara i komentatora, Davora Gjenera nešto je drugačiji.

“O tomu se uopće više ne bi trebalo pričati. Sve ovo što predsjednik Milanović radi posljedica je toga što je uhvaćen u ponašanju koje ga dezevaluira kao Predsjednika Republike i što pretpostavlja da istražni organi imaju još neugodnih podataka o njemu. On zbog toga radi zbrku i na tu zbrku uopće ne bi trebalo reagirati”, rekao je.

Upitan i o prekidu tradicije zajedničkog polaganja vijenaca, za kojeg Milanović tvrdi kako je kriv Predsjednik vlade, analitičar odgovara sljedeće:

“Predsjednik Republike je prekinuo tradiciju u kojoj se od Predsjednika Republike očekuje nulta tolerancija prema riziku od korupcije. I sve daljnje njegove eskapade potpuno su irelevantne i potpuno nevažne. Predsjednika Republike treba svesti na njegovu mjeru. Predsjednik se ne ponaša onako kako su u novim sustavima ponaša predsjednik Republike i na to, budući da nema alata za dovođenje njega u normalno stanje, jednostavno ne treba reagirati”, tvrdi.

No, ipak, predsjednik i premijer trebali bi nastupati zajedno, a kako se čini tomu je sada došao kraj.

“Nema više normalnih uvjeta s Predsjednikom Republike. Predsjednik je osoba koja se druži sa suspektnim tipovima u ilegalnim prostorima. Na tog čovjeka se više ne treba osvrtati, gubi se vrijeme na njega. On društvenom razvoju nikako ne može doprinijeti, a situacija je takva da ćemo ga još četiri godine gledati kao Predsjednika Republike”, zaključuje Gjenero koji očito dijeli mišljenje ministra Banožića koji navodi kako Predsjednik samo radi medijski performans.

Komentari