Bivši ministar obrane: Akvizicijom novih aviona sigurno postajemo u regiji najjača zračna sila. Srpski MIG-ovi ne mogu parirati

Bozidar Vukicevic / CROPIX

Ante Kotromanović, bivši ministar obrane u vladi Zorana Milanovića, je za RTL prokomentirao nabavku polovnih francuskih borbenih aviona Rafale, koje će vlada kupiti za 999 milijuna eura.

”Rekao bih da sam sretan i zadovoljan zato što smo napokon okončali jedan dugotrajni postupak na jedan fer, korektan, transparentan način, gdje se kompletan vojno-civilni vrh ujedinio oko te odluke, uključujući predsjednika države i premijera. Za razliku od prošlog postupka, koji je bio nakaradan, pa smo vidjeli da to baš nije išlo”, komentirao je Kotromanović.

Bivši ministar obrane rekao je da je premijer očito shvatio da nešto mora učiniti sam, pa je postupak prebacio u vladu. Prema njegovu mišljenju, sad imamo jedno vrhunsko borbeno zrakoplovstvo, koje će nam služiti idućih tridesetak godina.

“Ja bih se odlučio za F16”

”Oba aviona su sjajna. Teško je birati između dva dobra aviona. Znamo karakteristike oba. Da sam ja ministar obrane, to je teško pitanje, ali ja bih se odlučio za F16.



Ja sam imao jako dobre odnose s ministarstvom obrane SAD-a dok sam bio ministar obrane. Primili smo pomoć od nekoliko stotina milijuna dolara samo za vrijeme mog mandata, a da ne govorimo o potpori američke države zadnjih 30 godina”, rekao je Kotromanović.

”Reći ću vam primjer. Kad smo radili mimohod prije 5 godina, Francuzi su bili jedini koje smo pozvali, a koja nije poslala ni svog zastupnika. Tako da ja sam više ljubitelj američke vanjske politike”, rekao je Kotromanović.

Ovaj avion bit će skuplji za održavanje nego svi koje smo dosad imali, potvrdio je Kotromanović. No riječ je o velikom tehnološkom iskoraku za oružane snage i najvažnije je pripremiti osoblje.

“To je suveremena tehnologija, mi nemamo iskustva s tim”

”Da izaberemo mlade ljude, da ih primimo u oružane snage i da ih osposobimo za dnevno-operativno održavanje koje će biti vrlo zahtjevno. To je suvremena tehnologija, mi nemamo iskustva s tim. To je ključno – da se u iduće 3 godine zbilja dobro pripremimo”, napomenuo je Kotromanović.

Pričao je o primjeru Iraka u kojem su avioni bili u funkciji dok su Amerikanci bili tamo, no iranske snage se nisu dovoljno pripremile. Ne vjeruje da će odabir francuskih aviona utjecati na hrvatsko-američke odnose.

”Treba gledati kako i dalje održavati te vrlo dobre i uske veze sa SAD-om”, kazao je Kotromanović.

“Srpski MIG-ovi ne mogu parirati”

”Bili smo i prije ove akcije najbolji u regiji, definitivno. Ali svakako akvizicijom novih aviona sigurno postajemo u regiji najjača zračna sila. Srpski MIG-ovi ne mogu parirati. To je nova tehnologija i novi radari. Ne samo u odnosu na srpske MIG-ove, nego i mađarske i tu smo dominantni. U HRZ-u moraju biti zadovoljni dolaskom nove borbene eskadrile”, rekao je Kotromanović.

Zadovoljan je kako se vojska napredovala u zadnjih 30 godina.

”Izrasli smo u malu, vrijednu vojsku. U malu silu. Velika smo iskustva vukli iz Domovinskog rata i raznih misija gdje smo bili. Moramo  imati na umu da smo mi mlada vojska. Moramo biti strpljivi i ulagati u oružane snage. Izgleda velika cifra, ali moramo biti gospodari naše sudbine”, izjavio je bivši ministar obrane.

Komentari