Bivši ministar je za svoj OPG dobio je 2,5 milijuna kuna prema pravilniku koji je osobno potpisao

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić jedan je od 17 vlasnika OPG-a kojima su odobrena novčana sredstva temeljem natječaja Vinska omotnica za ulaganja u vinarije i marketing vina. Tolušićev OPG Terra Slavonia dobio je bespovratnih 2,5 milijuna kuna.

Natječaj Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju proveden je prema pravilniku donesenom u vrijeme dok je bio ministar, a Agencija mu podređena. Konačno, bio je i predsjednik njenog Upravnog vijeća.

“Pravilnik je donesen sto puta i prije mene. Dakle, ne vidim u čemu je problem. Kada nazovete ostalih 17 koji su dobili novac i kada vam oni ispričaju sve o tome, onda ću i ja pričati”, rekao je Tomislav Tolušić Jutarnjem listu.

Prema pisanju portala Agrobiz odobreno mu je 2,5 milijuna kuna, a prilikom obrade utvrđeni su neprihvatljivi troškovi u iznosu od 475.000 kuna, pa je Tolušićev zahtjev u tom dijelu odbijen. Inače, maksimalan iznos koji je mogao dobiti jedan OPG je 1,5 milijuna eura. Na natječaj se javilo njih 19, a dva su odbijena jer nisu zadovoljili administrativne uvjete, prenosi Jutarnji.



Bivši ministar u prošloj Vladi Andreja Plenkovića funkciju je morao napustiti nakon što su otkriveni nesrazmjeri nekretnina u njegovom vlasništvu. Smijenjen je u srpnju prošle godine u zadnjem od nekoliko Plenkovićevih pročišćavanja Vlade. U svibnju ove godine objavio je da se povlači iz aktivne politike, a paralelno s tim javio se i na spomenuti natječaj, ali i počeo gradnju svoje vinarije u mjestu Rezovac kod Virovitice.

Komentari